Wat is staken crypto?

Wanneer je investeert in cryptocurrency kun je niet alleen geld verdienen door middel van koerswinst maar ook middels crypto staking. In dit artikel geven we dan ook antwoord op de vraag ‘wat is staken crypto?’.

Hierbij leggen we het begrip staken uit en laten we zien met welke cryptomunten en bij welke brokers je geld kunt verdienen met staking. Ook laten we een crypto cursus voor beginners zien waarmee je zult leren om succesvol te handelen in crypto!

Inhoudsopgave

Wat is staken crypto?

Simpel gezegd is staking het vergrendelen van cryptocurrency voor een bepaalde periode. Dit wordt gedaan voor het versterken en ondersteunen van het crypto-netwerk met het Proof-of-Stake mechanisme.

Waar bij het Proof-of-Work mechanisme gemined dient te worden voor het verifiëren van nieuwe blocks, worden bij het Proof-of-Stake mechanisme dus nieuwe blocks geproduceerd en geverifieerd door middel van staking.

Dit zorgt ervoor dat je geen speciale apparatuur nodig hebt om geld te verdienen zoals dat het geval is bij crypto mining. Bij staking draait de vergoeding om de hoeveelheid crypto die je inzet en de periode waarover je de crypto vasthoudt.

Deze vergoeding bestaat vaak uit nieuwe cryptomunten uit het netwerk. Hierbij kun je het staken van crypto vergelijken met een spaarrekening waarbij je een bepaalde periode geld vastzet en daarvoor rente ontvangt. De vergoeding bij staking ligt afhankelijk van de cryptomunt meestal tussen de twee en vijftien procent op jaarbasis.

wat is staken crypto

Welke cryptomunten staken?

Hoewel er tegenwoordig meer dan tienduizend verschillende cryptomunten beschikbaar zijn op de markt, kun je niet met elke cryptomunt geld verdienen door middel van staking. 

Daarom kijken we voor de drie populairste brokers in Nederland naar welke cryptomunten je kunt staken. Let hierbij wel op dat de procentuele opbrengsten per jaar bij veel cryptomunten continue zullen veranderen afhankelijk van de koers.

Staking Bitvavo

Bitvavo is de eerste broker waar je geld kunt verdienen met staking. Hierbij is Bitvavo de grootste Nederlandse broker met ook nog eens voordelige handelstarieven, waarbij je maximaal 0,25% handelskosten betaalt per transactie.

Op het moment van schrijven heeft Bitvavo 17 cryptomunten waarmee je geld kunt verdienen door middel van staking. Zodra je een van deze cryptomunten koopt worden de staking inkomsten dagelijks berekend en vervolgens elke maandag uitgekeerd.

Het fijne bij Bitvavo is dat de cryptocurrency waarmee je geld verdient met staking op elk moment kunt verkopen. Hierdoor hoef je de cryptomunten dus niet voor langere termijn vast te zetten. 

CryptomuntProcentuele opbrengsten per jaar
ICON (ICX)7,50%
USD Coin (USD)6,10%
Waves (WAVES)5,50%
Cardano (ADA)5,00%
Bitcoin (BTC)0,77%

Staking Bitcoin Meester

Een andere Nederlandse broker waarop je geld kunt verdienen door middel van staking is Bitcoin Meester. Dit is mogelijk sinds 18 januari 2021, waarbij op dat moment 15 cryptomunten beschikbaar zijn gemaakt voor staking.

Net als bij Bitvavo is het staken van cryptomunten ook bij Bitcoin Meester flexibel. Je kunt dus op elk moment de crypto waarbij je geld verdient met staking weer verkopen. Verder worden de opbrengsten eens per 24 uur direct uitgekeerd.

CryptomuntProcentuele opbrengsten per jaar
1inch (1INCH)10,00%
Dai (DAI)7,00%
Ark (ARK)6,00%
Tezos (XTZ)5,50%
Ethereum (ETH)2,00%

Staking Binance

Binance is een internationale exchange voor cryptocurrency. Hierbij is Binance vooral bekend om zijn vele functionaliteiten zoals handelen in futures, minen en het doen van betalingen met crypto door middel van de Binance creditcard.

Op het gebied van staking heeft de exchange Binance Earn opgericht. Hierbij kun je zowel cryptomunten flexibel staken zoals je dat bij Bitvavo en Bitcoin Meester ook kan, maar je kunt ook cryptomunten voor een langere periode vastzetten. 

In totaal heeft Binance meer dan 50 cryptomunten die je kunt staken. Hierbij kunnen de vergoedingen voor cryptomunten die je voor een langere periode vastzet erg snel oplopen. 

ValutaGeschatte opbrengsten (%)
BakeryToken (BAKE)10%
USD Coin (USDC)5.20%
Filecoin (FIL)4.50%
Bitcoin (BTC)1.10%
Ethereum Classic (ETC)1.09%

Staking crypto voordelen

Wanneer je crypto gaat staken levert dit de volgende voordelen op.

1. Passief inkomen genereren

Je kunt het staken van cryptocurrency zien als een vorm van passief inkomen. Dit doordat je dagelijks een vergoeding krijgt uitgekeerd op de cryptocurrency die je inlegt zonder dat je enige werk hoeft te verrichten.

Daarnaast levert het meer op dan sparen bij de bank. Tegenwoordig krijg je namelijk bijna geen rente op een bankrekening of moet je zelfs betalen. Daarnaast zal door de jaarlijkse inflatie geld dat op een bankrekening staat steeds minder waard worden.

wat is staken crypto voordelen

2. Beter dan mining

Staking is in verschillende opzichten beter dan het minen van cryptocurrency. Allereerst hoef je geen dure investeringen te doen in apparatuur zoals een ASIC’s of high-end GPU’s. Daarbij komt dat het ook nog eens beter is voor het milieu dan mining apparatuur dat de hele dag draait.

3. Eenvoudig

Het investeren in crypto waarbij je geld verdient met staking is erg eenvoudig. Vooral de broker Bitvavo is hierbij erg gebruiksvriendelijk. Je hebt namelijk binnen enkele minuten een account aangemaakt en kunt daarna meteen geld verdienen met staking. 

Daarnaast is het fijn dat je geen specifiek bedrag hoeft in te leggen. Het maakt dus niet uit of je € 10 inlegt of € 10.000. Ongeacht het bedrag zul je een jaarlijks percentage verdienen op je inleg.

Staking crypto nadelen

Het staken van crypto heeft ook een aantal nadelen.

1. Marktrisico

Indien je een cryptomunt gaat staken welke niet een stablecoin betreft, heb je met de koersbewegingen van de cryptomunt te maken. Stel je verdient op een cryptomunt 15% met staking en de koers gaat met 50% omlaag verdien je alsnog geen geld.

Daarom is het belangrijk om zorgvuldig cryptomunten te kiezen die je wilt gaan staken. Kijk dus niet alleen naar de hoogste staking opbrengsten. Indien je liever geen risico wilt lopen kun je het beste voor een stablecoin gaan zoals de USD coin.

2. Liquiditeit

Indien je een cryptomunt voor een langere periode vastzet, betekent dit dat je niet meer bij het ingelegde bedrag kan. Hierdoor ben je dus minder liquide indien je het geld nodig hebt dat je geïnvesteerd hebt. Hou hier dus rekening mee of ga voor een broker waarbij je het bedrag op elk moment kan opnemen.

Crypto cursus voor beginners

Wil je graag geld verdienen met investeren en traden in crypto? Dan raden we aan om eerst een crypto cursus voor beginners te volgen voordat je daadwerkelijk gaat handelen. Veel beginners maken namelijk de fout om zonder kennis en strategie te beginnen en verliezen daardoor al snel geld.

Met een crypto cursus wordt alles van A tot Z uitgelegd waarbij je handelsstrategieën en risicomanagement leert. Hierdoor ben je in staat om de juiste cryptomunten te kiezen, waarmee je een mooi rendement kunt behalen.

Zelf raden we de crypto cursus van AllesOverCrypto aan. Deze cursus wordt gegeven door Patrick Suiker en Derek Westra. Hierbij krijg je 40 uur aan videomateriaal, toegang tot een exclusieve community en 6 e-books.

Crypto Cursus

Crypto Masterclass

Ontdek ik de Crypto Masterclass alles over investeren en traden in crypto. Probeer eerst de gratis training en ontdek of crypto iets voor je is!

Wat is staken crypto conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘wat is staken crypto?’. Hierbij hebben we gekeken naar wat het begrip precies inhoudt en met welke cryptomunten je geld kunt verdienen door middel van staking.

Ook hebben we de voor- en nadelen inzichtelijk gemaakt en een cursus laten zien waarmee je meer kunt leren over crypto. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over staking en cryptocurrency. Laat gerust een reactie achter indien je nog verdere vragen hebt!

Plaats een reactie