Wat is HODL?

Wanneer je geïnteresseerd bent in cryptocurrency zul je de term HODL mogelijk wel vaker zijn tegengekomen. Hierbij wordt deze term vaak gebruikt in het nieuws en op sociale platforms als Reddit. Op deze pagina ontdek je het antwoord op de vraag ‘wat is HODL?’.

Inhoudsopgave

Wat is HODL?

Het begrip HODL staat voor ‘Hold On for Dear Life’ en dateert oorspronkelijk uit 2013 toen op een forum over cryptocurrency een gefrustreerde handelaar onder de gebruikersnaam GameKyuubi een topic aanmaakte met de naam ‘I AM HODLING’.

Destijds had de Bitcoin namelijk een grote val gemaakt waarbij de waarde behoorlijk was gedaald in een korte periode. De bedoeling van GameKyuubi was om de wereld te laten weten dat ondanks de grote val die de Bitcoin had gemaakt, hij van plan was om zijn cryptomunten vast te houden.

De typefout die GameKyuubi maakte door hodling in plaats van holding te schrijven, werd al snel een iconische term binnen de crypto wereld. Hierbij werd de term steeds vaker gebruikt in memes op het internet en werd het ook opgepakt door de traditionele media.

HODL komt eigenlijk dus op hetzelfde neer als holding. Het betekent dat je ondanks een grote crash of waardedaling, vertrouwen hebt dat de cryptomunt in de toekomst weer zal stijgen en daardoor dus de crypto blijft aanhouden. Hierbij kijk je als handelaar vooral naar de lange termijn van een cryptomunt.

wat is HODL

HODL crypto

Cryptocurrencies zijn erg volatiel. Dit houdt in dat in een korte periode de waarde van een cryptomunt erg snel kan dalen of stijgen. Veel handelaren gebruiken dit in hun voordeel, echter is het ook vaak ten nadele van beginnende handelaren. 

Handelaren die een HODL-strategie hanteren vermijden handel gebaseerd op de korte termijn. Dit ook met het idee dat je als beginnende handelaar waarschijnlijk fouten zult maken met de timing of simpelweg gewoon minder zult verdienen dan wanneer je gewoon de cryptomunten aanhoudt.

Tegenover handelaren die een HODL-strategie hanteren staan handelaren die juist korte termijn trades maken. Deze handelaren kopen cryptocurrency in een opwaartse markt en verkopen de munten weer in een dalende markt.

Wel is op korte termijn handelaren een stuk moeilijker dan hodling. Dit aangezien korte termijn handelaren goed de trends moeten onderzoeken om vervolgens de cryptocurrency op het juiste moment te kopen. Veel beginnende handelaren verliezen dan ook veel geld wanneer ze beginnen met korte termijn handelen en dit niet goed onder de knie hebben.

Voordelen HODL

Hodling van cryptocurrency heeft de volgende voordelen.

1. Lange termijn

Met hodling kijk je naar de lange termijn in plaats van de korte termijn. Dit zorgt ervoor dat je niet elke dag continu de actuele koersen in de gaten hoeft te houden. Hierdoor ben je een stuk minder tijd kwijt met handelen dan iemand die op korte termijn handelt.

2. Resultaat

Wanneer een grote waardedaling zojuist heeft plaatsgevonden, is de kans groot dat je na de daling geld zult verliezen wanneer je de cryptomunten direct verkoopt. Daarmee kan hodling de mogelijkheid bieden om op de lange termijn juist wel geld te verdienen wanneer je de cryptomunten niet verkoopt maar juist aanhoudt.

3. FUD en FOMO

Door naar de lange termijn te kijken zul je minder snel vatbaar zijn voor de zwaktes die beginnende korte termijn handelaren vaak wel hebben. Je zult met hodling minder snel last hebben van FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt), wat zorgt voor laag verkopen, en FOMO (Fear Of Missing Out), wat zorgt voor hoog kopen.

HODL voordelen

Nadelen HODL

Hodling van cryptocurrency heeft de volgende nadelen.

1. Geen garantie 

Wanneer je ondanks een grote waardedaling je cryptocurrency toch aanhoudt, heb je geen garantie dat de koers in de toekomst weer zal stijgen. Resultaten uit het verleden zijn namelijk geen garantie voor de toekomst. Hierbij kan een koers natuurlijk in het slechtste geval een bepaalde waarde nooit meer bereiken.

2. Geduld

Aan de basis van een hodling strategie staat geduld. Na een grote daling kan het namelijk even duren voordat een cryptomunt weer een bepaalde koers haalt. Zo heeft de Bitcoin na zijn piek in 2017 van circa € 16.000 deze pas weer overtroffen in 2021.

Crypto cursus

Mocht je nu meer willen weten over handelen in cryptocurrency raden we de Crypto Masterclass van Patrick Suiker en Derek Westra aan. In deze cursus zul je diverse handelsstrategieën, risicomanagement en vele crypto begrippen leren. 

Daarbij krijg je toegang tot ruim 40 uur videomateriaal, 6 e-books en een exclusieve community. Dit zorgt ervoor dat jij over de juiste middelen beschikt om succesvol te handelen in cryptocurrencies. Via de onderstaande knop kun je eerst de gratis training volgen om te ontdekken of de cursus wel of niet bij je past.

Wat is HODL conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘Wat is HODL?’. Hierbij hebben we het begrip uitgelegd en gekeken hoe het oorspronkelijk is ontstaan in 2013. Ook hebben we gekeken naar de voor- en nadelen van hodling.

Plaats een reactie