Wat is een ICO?

Op deze pagina geven we antwoord op de vraag ‘Wat is een ICO?’. Hierbij ontdek je hoe een ICO werkt, hoe je een ICO kunt kopen en welke risico’s erbij komen kijken. 

Verder laten we drie voorbeelden zien van succesvolle ICO’s die investeerders grote bedragen hebben opgeleverd. Hierdoor weet je aan het einde van deze pagina alles omtrent ICO’s.

Inhoudsopgave

Wat is een ICO?

De betekenis van ICO is Initial Coin Offering. Het kan gezien worden als de crypto variant van een Initial Public Offering (IPO). Hierbij kan een bedrijf of project geld inzamelen voor de ontwikkeling van een nieuwe munt, app of dienst.

Wanneer je investeert in een ICO zal je als één van de eerste de gekoppelde cryptomunt bezitten voordat de munt publiekelijk toegankelijk wordt. Hoewel ICO’s redelijk nieuw zijn, is het begrip bij veel crypto enthousiastelingen bekend. 

Om ICO’s te kopen betaal je vaak in andere cryptomunten als Bitcoin of Ethereum. In ruil hiervoor ontvang je gekoppelde cryptomunten. Deze kunnen enig nut hebben bij het gebruik van een product of dienst die het bedrijf lanceert of het kan een aandeel in het bedrijf vertegenwoordigen.

Een ICO wordt verder gezien als een soort crowdfunding. Dit omdat in tegenstelling tot een IPO je geen eigendomsaandeel ontvangt in het bedrijf of project waarin je investeert. Je gokt hierbij dat de gekoppelde cryptomunten die je nu ontvangt later in waarde zullen toenemen waardoor je geld verdient.

wat is een ico

ICO Kopen

Voordat je een ICO gaat kopen is het belangrijk dat je over genoeg kennis beschikt over blockchain en crypto. Zeker wanneer je een beginnende crypto handelaar bent, is het afgeraden om in ICO’s te investeren. Mocht je nog een beginner zijn bekijk dan eerst eens deze gratis crypto training.

Ook is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar een ICO. Vaak maakt een ICO een document beschikbaar waar je alle belangrijke informatie zoals de looptijd kunt vinden. Neem deze altijd goed door voordat je een ICO koopt.

Bij de broker Binance kun je onder Binance Launchpad nieuwe cryptomunten vinden waarin je kunt investeren. Hierbij kun je deze gemakkelijk kopen vanuit je Binance-account waardoor je met een veilig gevoel de nieuwe token koopt.

Verder heeft Binance ruim 200 cryptomunten waarin je kunt handelen, een eigen app, mogelijkheid tot handelen in futures en nog talloze andere functies. Ook betaal je bij Binance maximaal 0,10% handelskosten wat het een erg goedkope broker maakt.

ICO Risico’s 

Doordat ICO’s buiten het toezicht vallen van de autoriteiten zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het belangrijk dat je alleen ICO’s koopt van betrouwbare partijen. Op de markt zijn namelijk veel ICO’s die scams zijn.

Ook belangrijk is om te weten dat ongeveer 80 procent van ICO’s faalt waarbij de gekoppelde cryptomunt minder of helemaal niks waard wordt. Dit maakt een ICO ook nog eens een risicovolle investering. 

Het is daarom aangeraden om niet zomaar in een ICO te stappen wegens deze twee risicovolle aspecten. Zeker niet wanneer de ICO wordt aangeboden buiten een crypto broker om. 

ICO Voorbeelden

Hoewel de meeste ICO’s zullen falen zijn er ook genoeg succesvolle voorbeelden. 

Ethereum

Oorspronkelijk was Ethereum een van de eerste ICO’s terug in 2014. Hierbij ontving Ethereum ruim 3700 Bitcoin in de eerste twaalf uur wat destijds ongeveer 2,3 miljoen dollar waard was destijds. Uiteindelijk leverde de ICO van Ethereum ruim achttien miljoen dollar op in 42 dagen tijd.

Ethereum is gemaakt als de ruggengraat voor een nieuw soort internet. Hierbij kunnen gedecentraliseerde apps en smart contracts gelanceerd worden. Waar de cryptomunt in 2014 werd verkocht rond de twintig cent is Ethereum tegenwoordig meer dan tweeduizend euro waard.

NEO

Voormalig bekend als Antshares, is NEO een Chinees blockchain project. Dit project maakt van gedecentraliseerde handel en slimme contract toepassingen. De ICO van NEO leverde ruim vijf miljoen dollar op aan opbrengsten.

Een groot onderdeel van het succes komt de steun en vertrouwen die het project kreeg van de Chinese overheid en Microsoft. Waar de prijs van NEO oorspronkelijk op drie cent lag, is de cryptomunt al de grens van honderd euro gepasseerd.

Ark

De gedecentraliseerde digitale valutaplatform van Ark maakt een snelle integratie van andere crypto in zijn eigen blockchain mogelijk. Hierbij is het platform ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn met een wereldwijde focus en toewijding aan decentralisatie.

Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat Ark is uitgegroeid tot een succes. Bij de ICO van Ark lag de prijs op vier cent. Inmiddels is Ark ruim twee euro waard en lag het prijsniveau eerder rond twaalf euro waarmee deze cryptomunt meer dan 30.000% rendement opleverde.

Wat is een ICO Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘Wat is een ICO?’. Hierbij hebben we gekeken hoe een initial coin offering werkt, hoe je een ICO kunt kopen en welke risico’s eraan verbonden zitten. Ook hebben we drie voorbeelden laten zien van succesvolle ICO’s.

Zoals eerder benoemd is het afgeraden om je bezig te houden met ICO’s wanneer je net begint met crypto. Investeren in een ICO is namelijk erg risicovol waarbij ongeveer tachtig procent van ICO’s geld verliezen.

We raden je daarom aan om eerst meer kennis op te bouwen over crypto en blockchain. Met de onderstaande knop kun je een gratis training volgen van 1,5 uur waarin je alles leert over handelen in crypto.