Wat is Dollar Cost Averaging Crypto?

In deze handleiding geven we antwoord op de vraag ‘wat is dollar cost averaging crypto?’. Naast dat we uitleggen dat deze strategie inhoudt zullen we ook laten zien hoe het werkt met de formule en een voorbeeld. 

Verder zullen we kijken welke voor- en nadelen het toepassen van dollar cost averaging (DCA) heeft. Hiermee zul je aan het einde van dit artikel een beter beeld hebben over dollar cost averaging en ontdek je hierdoor of deze strategie ook geschikt is voor jouw situatie!

Inhoudsopgave

Wat is Dollar Cost Averaging crypto?

Dollar Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je gedurende een periode meerdere aankopen doet van een cryptomunt waardoor je op verschillende prijsniveaus instapt. Door deze meerdere aankopen realiseer je dus een gemiddelde prijs waarvoor je een cryptomunt aankoopt.

Door het aankopen van cryptomunten op vooraf bepaalde momenten ongeacht de koers probeert de belegger het effect van prijsvolatiliteit te beperken. Hiermee kun je ook als beginner makkelijk handelen zonder dat je in een volatiele markt het beste instappunt hoeft te bepalen.

Naast dat een dollar cost averaging strategie wordt gebruikt met vaste intervallen wordt het ook soms gebruikt door beleggers na een marktcrash. Hierbij kiezen ze ervoor om na een grote daling van een cryptomunt de belegging te uitbreiden waardoor de gemiddelde aankoopprijs daalt. 

Hoe werkt Dollar Cost Averaging crypto

Met een dollar cost averaging strategie bepaal je eerst het totale bedrag dat je wilt beleggen. Vervolgens kun je bepalen in welke cryptomunten je wilt gaan beleggen op basis van dollar cost averaging. 

Bepaal vervolgens het interval en bedrag waarmee je aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om elke dag vijf euro te investeren in Bitcoin. Echter, kun je ook kiezen voor een vast bedrag elke week, maand of kwartaal. 

Het toepassen van dollar cost averaging betekent dat je soms zult beleggen in een stijgende markt en soms in een dalende markt. Doordat je ongetwijfeld op termijn ook momenten zult hebben waarop je laag inkoopt, zal dit ervoor zorgen dat voor een mooie gemiddelde prijs crypto koopt.

De meeste beleggers kiezen ervoor om handmatig aankopen te doen. Mocht je het handig vinden kun je bij sommige brokers en exchanges ook aankopen inplannen op vaste momenten. Hierdoor kun je een dollar cost averaging strategie ook volledig automatiseren. 

Dollar Cost Averaging berekenen

De berekening van dollar cost averaging werkt hetzelfde als het berekenen van het gemiddelde. In het geval van dollar cost averaging tel je de aankoopprijzen van de crypto bij elkaar op en deel je deze vervolgens door het aantal eenheden cryptovaluta die je hebt ontvangen.

Met deze formule kun je dollar cost averaging berekenen:

Gemiddelde aankoopprijs = totaal geïnvesteerd kapitaal / aantal ontvangen eenheden

Dollar Cost Averaging voorbeeld

Om een idee te geven hoe deze strategie werkt gaan we in dit voorbeeld ervan uit dat een belegger maandelijks € 100 koopt aan Cardano. Hierbij heeft de belegger in een periode van vijf maanden Cardano aangekocht tegen verschillende prijzen, namelijk: € 1,50, € 0,90, € 1, € 1,20 en € 1,60. 

Met deze transacties bezit de belegger uiteindelijk 403,23 eenheden Cardano. Dit door in totaal € 500 geïnvesteerd te hebben in de periode van vijf maanden dat de belegger de dollar cost averaging strategie heeft gebruikt.

Op basis van de zojuist genoemde formule kunnen we nu de DCA berekenen:

Gemiddelde aankoopprijs = € 500 / 403,23 = € 1,24

Uit dit voorbeeld blijkt dat de belegger over vijf maanden 403,23 eenheden Cardano voor een gemiddelde prijs van € 1,24 heeft aangekocht. 

Mocht de belegger in de eerste maand gelijk € 500 geïnvesteerd hebben had dit geleid in een aankoopprijs van € 1,50 en had de belegger slechts 333,33 Cardano aangekocht. 

Dit is dan ook een voorbeeld waarbij de dollar cost averaging strategie een positief effect heeft. Natuurlijk kan het ook de andere kant opvallen. Uiteindelijk is vooral een voordeel dat je minder risico loopt doordat je op verschillende momenten crypto aankoopt.

hoe werkt dollar cost averaging crypto

Voordelen Dollar Cost Averaging crypto

Wanneer je gebruik maakt van dollar cost averaging heeft dit de volgende voordelen als gevolg.

1. Crypto geschikt voor DCA

Bij sommige financiële producten zoals aandelen moet je hele aandelen kopen of moet je vaak minimaal € 100 besteden per transactie. Bij cryptocurrency is dit niet het geval. Hierbij kun je bijvoorbeeld elke dag € 5 aan Bitcoin kopen terwijl een hele Bitcoin op zichzelf tienduizenden euro’s kost. 

Daarnaast heb je ook exchanges waarbij je kunt handelen met lage handelskosten ongeacht het bedrag. Hiervan is een voorbeeld de Nederlandse exchange Bitvavo. Zelfs wanneer je met kleine bedragen handelt, betaal je bij Bitvavo maximaal 0,25% handelskosten per transactie.

Dit terwijl je bij andere exchange vaak tussen de één en twee procent betaald. Verder is Bitvavo erg gebruiksvriendelijk en heeft het een eigen IOS en Andriod app. Via de onderstaande knop kun je beginnen bij Bitvavo waarbij je ook nog eens de eerst week geen handelskosten betaald over de eerste € 1000.

2. Tijdsrisico beperken

Doordat je met dollar cost averaging steeds trades maakt op een vooraf bepaalde interval zorgt dit ervoor dat je het tijdsrisico beperkt. Dit doordat het risico met DCA van je initiële investering een stuk kleiner is dan dat je in één keer een groot bedrag aan crypto koopt.

3. Vermijden van emoties

Vooral voor beginnende handelaren is het lastig om emoties te controleren. Dit terwijl je als handelaar natuurlijk alle emoties moet uitsluiten. Dollar cost averaging zorgt ervoor dat je een gemiddelde aankoopprijs hebt waardoor je minder snel slechte beslissingen zult nemen als beginnende handelaar.

4. Automatiseren

Waar je strategieën zoals daytraden niet kunt automatiseren, is dit bij dollar cost averaging wel mogelijk. Dit doordat je enkel hoeft te automatiseren dat op een vast moment aankopen worden gedaan. Hierdoor ben je zelf weinig kwijt tijd aan handelen.

Nadelen Dollar Cost Averaging crypto

Naast voordelen heeft dollar cost averaging ook een aantal nadelen ten opzichte van andere strategieën.

1. Potentieel lager rendement

Met de strategie betaal je uiteindelijk een gemiddelde prijs. Hoewel dit ervoor zorgt dat je minder risico loopt kan dit ook leiden tot een lager rendement dan bij andere strategieën. Als je namelijk groot inkoopt op een moment dat de koers laag staat kun je meer verdienen. Dit is wel een stuk lastiger te timen en moeilijker voor beginners.

2. Hogere kosten

Sommige exchanges rekenen wel hogere kosten wanneer je veel kleine trades maakt ten opzichte van eenmalige grote trades. Daarmee kan het als gevolg hebben dat je meer geld kwijt bent aan handelskosten dan met andere strategieën.

dollar cost averaging nadelen

Is Dollar Cost Averaging geschikt voor crypto?

Met een dollar cost averaging strategie zul je dus een wederkerende order plaatsen bij een crypto broker of exchange. Vergeleken met andere financiële producten zoals aandelen zijn cryptocurrencies erg volatiel. Hierbij kunnen cryptomunten in een korte periode erg in waarde stijgen of dalen.

Dit heeft als gevolg dat het mogelijk is om grotere winsten te behalen indien je tijdens een dip koopt en vervolgens weer bij een stijging verkoopt. Wel maakt de volatiliteit van cryptocurrency dat dit risicovoller is vergeleken met andere financiële producten.

Een Dollar Cost Averaging strategie kan ervoor zorgen dat je minder risico loopt doordat je over een langere periode op verschillende prijsniveau’s cryptomunten aankoopt. Dit zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor hevige prijsschommelingen en minder snel de fout maakt om een groot bedrag te investeren terwijl de koers net hoog stond.

Daarmee is een dollar cost averaging strategie ook geschikt voor crypto. Dit voornamelijk wanneer je op de lange termijn wilt handelen waarbij je profiteert van de groei over een periode van enkele maanden of jaren. Wel blijft ondanks het hanteren van een dollar cost averaging strategie handelen in cryptocurrency nog altijd risicovol.

Crypto cursus voor beginners

Naast de Dollar Cost Averaging strategie kun je nog veel andere strategieën toepassen waarmee je als handelaar geld kunt verdienen met cryptocurrency. Om deze strategieën en belangrijke kennis over handelen in crypto te leren raden we het volgen van een cursus aan.

Met een crypto cursus zul je namelijk alles van A tot Z leren waardoor je in staat zult zijn om succesvol te handelen. Veel beginners gaan namelijk de fout in door zonder enige strategie of kennis te gaan handelen en verliezen hierdoor meestal geld.

De Crypto Masterclass is de populairste crypto cursus van Nederland. Deze cursus wordt gegeven door Patrick Suiker en Derek Westa die gezamenlijk al ruim vijftien jaar ervaring hebben op het gebied van cryptocurrency. Met de onderstaande knop kun je eerst de gratis training volgen en ontdekken of een crypto cursus wel of niet bij je past.

Beste Crypto Cursus

Crypto Masterclass

Dé Crypto Cursus van Nederland. Eindelijk alles leren over handelen in crypto? Ontdek meer dan 40 uur aan lesmateriaal, e-books, tips en een exclusieve community!

Wat is Dollar Cost Averaging crypto conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de vraag ‘wat is dollar cost averaging crypto?’. Hierbij hebben we gekeken hoe het werkt, wat de voordelen en nadelen zijn en als laatst of de strategie ook geschikt is bij handelen in cryptocurrency.

We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over dit onderwerp. Uiteindelijk is Dollar Cost Averaging een geschikte beleggingsstrategie voor beginners of personen die zich niet willen belasten met het technische aspect van een marktanalyse. 

Hiermee kun je op de lange termijn profiteren van stijgingen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je op één moment te hoog inkoopt. Laat indien je nog vragen hebt het weten in de onderstaande reacties. 

wat is dollar cost averaging crypto conclusie

Plaats een reactie