Voordelen en Nadelen Cryptocurrency

Wanneer je in crypto wilt gaan investeren is het belangrijk dat je bewust bent van de voor- en nadelen. Daarom zullen we in dit artikel kijken naar 12 voordelen en nadelen cryptocurrency.

Inhoudsopgave

Wat is cryptocurrency?

Voordat we kijken naar de voordelen en nadelen van cryptocurrency zullen we eerst een algemene introductie geven. Cryptocurrency werkt door middel van blockchain. Dit is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties vastlegt en beheert.

De meest bekende crypto is de bekende Bitcoin. Dit was de eerste crypto die in 2009 werd bedacht door Satoshi Nakamoto. Over de afgelopen jaren zijn crypto steeds populairder geworden waarbij tegenwoordig meer dan tienduizend cryptomunten beschikbaar zijn.

Naast dat cryptocurrency gebruikt wordt als gedecentraliseerd betaalmiddel, is het investeren en handelen in crypto erg populair. Hierbij investeren zowel particulieren als grote bedrijven in crypto zoals de Bitcoin, Ethereum, Cardano en NEO.

Tegenwoordig is het verder vrij gemakkelijk om cryptocurrency te kopen via een crypto broker. Bij een broker kun je binnen enkele minuten een account aanmaken en cryptocurrency kopen. 

Nederlandse Broker

bitvavo logo

Bitvavo

Begin vandaag nog met handelen in ruim 85 cryptomunten en betaal de eerste week geen handelskosten tot € 1000,-. Hierdoor kun je nu nog voordeliger handelen!

Voordelen en nadelen cryptocurrency

Om een beter beeld te krijgen over crypto zullen we kijken naar 12 voordelen en nadelen van cryptocurrency.

Voordelen cryptocurrency

Gebruik maken van cryptocurrency heeft de volgende voordelen.

1. Volatiliteit

Cryptocurrency is erg volatiel, wat inhoudt dat in een korte periode een koers snel kan stijgen of dalen. Deze volatiliteit gebruiken veel handelaren in hun voordeel doordat het dagelijks veel kansen aanbiedt voor winstgevende trades.

Zo is het in het verleden voorgekomen dat de koers van een cryptomunt op een enkele dag met ruim vijftig procent stijgt! Dit maakt crypto ook interessant voor daytraders.

2. Historisch rendement

Hoewel crypto wegens zijn volatiliteit ook grote waardedalingen heeft meegemaakt, is gebleken dat crypto op de lange termijn veel geld kan opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld de Bitcoin in 2016 had gekocht, had je vijf jaar later ruim 25 keer je inleg verdient.

Hiermee heeft de Bitcoin en vele andere munten bewezen dat crypto een erg goede investering kan zijn op lange termijn. Daarnaast is een cryptomunt als de Bitcoin na elke grote daling weer teruggekomen met een grote stijging.

voordelen en nadelen cryptocurrency rendement

3. Geen inflatie

Bij reguliere valuta heb je jaarlijks te maken met inflatie. Hierbij wordt vanuit Europa gestuurd op een jaarlijkse inflatie die net onder de twee procent ligt. Dit met gevolg dat je geld elk jaar minder waard wordt, waardoor je met gespaard geld dus steeds minder kunt kopen.

Bij digitale valuta heb je juist geen last van inflatie. Zo is bij Bitcoin bijvoorbeeld aan het begin vastgesteld dat maximaal 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden. Dit zorgt voor duidelijkheid en schaarste waardoor inflatie niet van toepassing is.

4. Handelskosten

Vergeleken met andere financiële instrumenten liggen de handelskosten van crypto erg laag. Dit betekent dat je goedkoop in crypto kunt handelen en relatief weinig geld kwijt bent bij het aan- en verkopen van cryptocurrency. Daarnaast kun je bij veel brokers al met kleine bedragen beginnen. 

Stel je gaat handelen bij de Nederlandse broker Bitvavo betaal je maximaal 0,25% handelskosten per trade. Bij de internationale broker Binance betaal je zelfs maar 0,10% handelskosten per trade, echter betaal je bij Binance wel weer voor het storten en opnemen van geld.

5. Diversificatie

Wanneer je al in andere financiële instrumenten aan het beleggen bent zoals aandelen en vastgoed, kan investeren in crypto een mogelijkheid zijn om verdere diversificatie te krijgen in je beleggingsportefeuille. Daarnaast heeft crypto vaak weinig of geen correlatie tot andere financiële instrumenten.

6. Toekomst

Alles lijkt erop dat crypto en blockchain de toekomst heeft. Niet alleen in Nederland wordt cryptocurrency steeds vaker gebruikt voor betalingen maar ook in het buitenland. Dit betekent dat je wereldwijd op steeds meer plekken kunt betalen met crypto.

7. Privacy

Hoewel elk betaalmiddel nooit honderd procent anoniem is, heb je bij crypto wel een hoge mate van privacy. Dit omdat je crypto met een wallet betaald waardoor de betaling aan de wallet wordt gelinkt en niet aan de persoon.

Verder zijn er zelfs specifieke crypto zoals de Monero en Verge die nog meer privacy bieden. Ook zijn banken en financiële instellingen niet betrokken bij crypto transacties wegens de blockchain technologie.

voordelen en nadelen cryptocurrency privacy

Nadelen cryptocurrency

Gebruik maken van cryptocurrency heeft de volgende nadelen.

1. Kennis

Wanneer je graag geld wilt verdienen met handelen in crypto, is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt. Veel beginners maken de fout om zonder enige kennis of handelsstrategie te investeren in crypto.

Daarom is het aangeraden om een crypto cursus te volgen wanneer je graag wilt investeren in crypto. Met een crypto cursus zul je alle belangrijke kennis leren over blockchain en zul je handelsstrategieën en risicomanagement leren.

Complete Crypto Cursus

Crypto Masterclass

Alles leren over handelen in crypto van A tot Z? Volg dan deze gratis crypto training van 1,5 uur en ontvang ook nog eens 50% korting op de cursus.

2. Belasting

Hoewel het niet onlogisch is, vergeten mensen wel eens dat je belasting moet betalen over crypto. De belastingdienst ziet cryptocurrency namelijk als vermogen. Daarom moet je bij de jaarlijkse belastingaangifte je cryptocurrency aangegeven. 

3. Risico

Vergeleken met andere financiële instrumenten is investeren in crypto een stuk risicovoller dan bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Dit komt door de eerder genoemde volatiliteit van crypto. Hoewel volatiliteit natuurlijk in je voordeel kan werken zal het ook een groot risico vormen.

Daarom is het belangrijk dat je alleen geld investeert wat je ook echt kunt missen. Daarbij is het ook aangeraden om klein te beginnen.

4. Veiligheid

Hoewel cryptocurrency over het algemeen erg veilig is, zullen er altijd hackers zijn die het op crypto hebben gemunt. Daarom is het belangrijk dat je de crypto die je bezit goed beveiligt.

Zorg dat je altijd gebruik maakt van een betrouwbare broker en een account beveiligt met two factor authentication (2FA). Nog beter is het gebruik van een hardware wallet, hiermee kun je namelijk crypto offline opslaan.

5. Juiste crypto kiezen

Voor beginners kan het vaak lastig zijn om de juiste crypto te kiezen. Je hebt immers keuze uit tienduizend altcoins naast de bekende Bitcoin. Sommige van deze munten hebben potentie om in de toekomst veel waard te worden waar je andere munten juist beter kunt vermijden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende hulpmiddelen om de crypto met de meeste potentie te vinden. Zo kun je met de Crypto Portfolio de tien cryptomunten met de meeste potentie vinden. Ook heb je Crypto Signals waarmee je een melding krijgt zodra zich een goede kans voordoet op de markt.

Voordelen en nadelen cryptocurrency conclusie

In dit artikel hebben we 12 voordelen van nadelen van cryptocurrency laten zien. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over welke voor- en nadelen er zijn. Mocht je meer willen weten over crypto en het handelen hierin, neem dan zeker eens een kijkje op onze website.