Binance is de grootste crypto broker ter wereld op het gebied van handelsvolume, maar is Binance veilig? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag door te kijken naar de historie van de exchange en veiligheidsmaatregelen.
Inhoudsopgave
Wat is Binance?
Binance is een jong handelsplatform voor crypto opgericht in 2017 door crypto-enthousiasteling Changpeng Zhao. Van oorsprong was het bedrijf actief in China, maar is in 2018 naar Malta verhuist wegens de aantrekkelijke wetgeving.
In de korte periode sinds Binance actief is als handelsplatform, is het uitgegroeid tot een van de grootste crypto exchanges ter wereld. Hierbij is Binance erg populair wegens de goedkope handelskosten en vele mogelijkheden.
Je betaalt bij Binance namelijk maximaal 0,10% handelskosten per transactie waardoor het een van de goedkoopste crypto exchanges is! Daarbij krijg je zelfs nog verdere korting wanneer je gebruik maakt van de Binance Coin (BNB).
Ook heeft Binance erg veel functies vergeleken met andere exchanges. Je kunt namelijk naast het aan- en verkopen van crypto ook handelen in futures met Binance Future Trading, sparen met Binance Earn en investeren in blockchain startups met Binance Launchpad.
Verder heeft Binance een eigen creditcard genaamd Binance Card die je kunt gebruiken om met cryptocurrency te betalen zoals je zou doen met een pinpas. Ook heeft Binance sinds kort handelen in NFT’s toegevoegd.
Hiermee is Binance dus een erg compleet handelsplatform met veel mogelijkheden en goedkope handelskosten. Dit is zeker handig wanneer je van plan bent om te daytraden in crypto.
Grootste Internationale Broker
Binance
Handel vandaag nog in ruim 218 cryptomunten bij de broker Binance. Via de onderstaande knop betaal je maar 0,10% handelskosten per trade.
Is Binance veilig?
Om antwoord te geven op de vraag ‘Is Binance Veilig?’ zullen we kijken naar de veiligheidsmaatregelen van Binance die bekend zijn. Hiermee krijgen we een beter beeld of het platform betrouwbaar is.
SAFU fonds
In juli 2018 heeft Binance het Secure Asset Fund for Users (SAFU) opgericht. Dit fonds is opgericht als zekerheid voor gebruikers van Binance indien in het ergste geval de veiligheidsmaatregelen van Binance falen en de exchange wordt gehackt.
Binance stort continu 10% van de handelskosten dat het verdient als exchange in het fonds, waardoor het inmiddels al een aardig bedrag heeft opgebouwd. Dit opgebouwde vermogen van het fonds wordt opgeslagen op beveiligde cold wallets die alleen toegankelijk zijn in extreme nood.
Natuurlijk is het doel van Binance om dit fonds nooit te hoeven gebruiken. Echter, is het fijn om te weten dat indien het toch mis zou gaan, Binance een speciaal fonds heeft opgericht om hun gebruikers zoveel mogelijk schadeloos te stellen.
Risicobeheersingssysteem
Binance heeft een eigen risicobeheer- en controlesysteem ontwikkelt dat elke beweging analyseert die plaatsvindt op Binance. Hierbij is het systeem continu op zoek naar verdachte activiteiten en onregelmatige transacties.
Dit zorgt ervoor dat het systeem transacties kan blokkeren indien het vermoedt dat een hacker binnen is gekomen op je account. Hierdoor heb je dus extra beveiliging ter bescherming van je crypto.
Team
Om de veiligheid van het platform te optimaliseren heeft Binance een team opgebouwd met professionals op gebieden als AI, data, cyber forensics en beveiliging. Deze professionals hebben veel verstand van risicofactoren en werken dan ook continu om het handelsplatform zo goed mogelijk te beveiligen.
Beveiliging account
Zoals gebruikelijk is bij de meeste crypto brokers en exchanges kun je jouw account ook extra beveiligen. Hierbij kun je Two-Factor Authentication (2FA) inschakelen, maar ook een withdrawal whitelist instellen en je apparaten waarop je wilt handelen beheren.
Bounty programma
Binance heeft ook een bounty programma genaamd “Priority ONE” met het doel om de beveiliging te versterken door ethische hackers aan te moedigen. Met het bounty programma wilt Binance de softwarebeveiliging versterken en meer penetratietests krijgen waarmee het problemen vroegtijdig kan identificeren.
Zodra een ethische hacker een bug heeft ontdekt kan deze zich bij Binance melden en hiervoor een vergoeding ontvangen. Hierbij verstrekt Binance in samenwerking met andere crypto partijen circa 10 miljoen dollar als vergoeding.
Overige veiligheidsmaatregelen
Hoewel Binance ongetwijfeld nog veel meer veiligheidsmaatregelen heeft, is hierover helaas weinig bekend. Dit is jammer aangezien het altijd fijn is om te zien welke veiligheidsmaatregelen een platform precies heeft. Hierbij is de Nederlandse broker Bitvavo een stuk transparanter.
Binance hack
Op 7 mei 2019 is Binance slachtoffer geworden van een hack. Bij deze hack werden 7000 Bitcoins uit hot wallets van de exchange gesloten. Door gebruik te maken van verschillende technieken wisten de hackers verschillende rekeningen van gebruikers over te nemen zonder dat deze het doorhadden.
Doordat Binance een eigen SAFU-fonds heeft zijn alle gebruikers van deze hack schadeloos gesteld en hebben ze hun Bitcoins teruggekregen. Uiteraard zal Binance geleerd hebben van deze hack wat ongetwijfeld de veiligheid weer ten goede brengt.
Is Binance veilig conclusie
In dit artikel hebben we naar de veiligheidsmaatregelen en historie van Binance gekeken om antwoord te geven op de vraag ‘Is Binance veilig?’. Hoewel in 2019 een hack heeft plaatsgevonden, zijn alle gebruikers die getroffen waren door de hack schadeloos gesteld en is Binance destijds transparant geweest over de gebeurtenissen.
Samen met de veiligheidsmaatregelen die Binance heeft getroffen kunnen we stellen dat Binance een veilig platform is waarop je met een gerust hart in crypto kunt handelen. Binance zal er zeker alles aan doen om het platform zo goed mogelijk te beschermen aangezien een hack ook in hun nadeel is.
Mocht je toch twijfels hebben wegens de hack in 2019 en dat Binance gevestigd is op Malta kun je natuurlijk ook nog voor een Nederlandse broker gaan. In dat geval raden we de Nederlandse broker Bitvavo aan.
Bitvavo is zeer transparant over hun veiligheidsmaatregelen en is ook nog eens erg goedkoop. Daarbij betaal je maximaal 0,25% handelskosten en is geld opnemen en storten gratis!
(via deze link betaal je de eerste week geen handelskosten op Bitvavo tot € 1000,-)