Hoe werkt Cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale valuta dat voornamelijk wordt gebruikt om geld te verdienen met investeren en handelen. Daarnaast kunnen cryptocurrencies ook worden gebruikt voor het kopen van producten en diensten. Maar hoe werkt cryptocurrency nu precies?

In dit artikel leggen we precies uit hoe cryptocurrency werkt en hoe je cryptocurrency kunt kopen. Daarmee heb je aan het einde van dit artikel een beter beeld over de werking, gebruik en functionaliteiten van cryptocurrency.

Inhoudsopgave

Hoe werkt cryptocurrency?

Om de vraag ‘hoe werkt cryptocurrency’ te beantwoorden is het eerst belangrijk om te weten wat de blockchain precies inhoudt. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties van digitale valuta vastleggen en beheren.

Deze technologie zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om transacties te vervalsen doordat vele computers kopieën van de blockchain-technologie opslaan en bijwerken. Daarbij worden alle transacties vastgelegd in de ledger. Deze term betekent letterlijk ‘verspreid grootboek’ en is niets meer dan een database.

De legder is:

  • 24/7 online;
  • Publiekelijk toegankelijk;
  • Wordt niet gecontroleerd door een centrale bank of overheid.

Verder verwijst crypto in de term cryptocurrency naar het feit dat transacties beveiligd zijn met cryptografie. Dit is een vorm van codering dat extreem moeilijk te kraken of te breken is. Wederom zorgt dit ervoor dat het bijna onmogelijk om cryptocurrency te vervalsen.

Wanneer je cryptocurrency koopt, bezit je een private sleutel. Dit is een stukje code dat transacties op het blockchain-netwerk autoriseert, zodat je digitale valuta kunt uitgeven. Daarmee is het ook belangrijk door de gedecentraliseerde aard van cryptocurrency dat je een private sleutel nooit verliest.

hoe werkt cryptocurrency

Hoe werkt cryptocurrency kopen?

Zoals eerder gezegd wordt cryptocurrency momenteel voornamelijk gebruikt voor investeren en handelen. Hierbij is het voor beginners het gemakkelijkst om cryptocurrency te kopen via een broker. Bij een broker kun je cryptomunten kopen, verkopen en bewaren.

Hiervoor raden we de Nederlandse broker Bitvavo aan. Deze broker beschikt over goedkope handelstarieven en is erg gebruiksvriendelijk. Daarbij kun je bij Bitvavo handelen in ruim 150 verschillende cryptomunten waaronder bekende crypto als Bitcoin, Ethereum en Cardano.

Met de volgende stappen kun je cryptocurrency kopen bij Bitvavo:

  1. Ga naar de website van Bitvavo. Via deze link maak je gebruik van de welkomstaanbieding en betaal je de eerste week geen handelskosten tot € 1000.
  2. Maak een account aan en verifieer je e-mailadres en identiteit. Het verifiëren van je identiteit is tegenwoordig verplicht bij elke broker.
  3. Nadat alles is geverifieerd kun je geld storten op je handelsaccount. We raden aan om hierbij klein te beginnen. Investeer daarnaast alleen geld dat je kunt missen. Investeren in crypto brengt namelijk risico’s met zich mee.
  4. Je kunt vervolgens kiezen tussen ruim 150 cryptomunten waarin je kunt investeren. Hierbij kun je op Bitvavo met het gestorte bedrag gemakkelijk digitale valuta kopen. Zorg ervoor dat je goed onderzoek verricht en voor een goede spreiding in je portfolio.

Hoe werkt cryptocurrency trading?

Cryptocurrency trading komt voor in meerdere vormen. Hierbij worden verschillende strategieën en technieken gebruikt door handelaren. De populairste hiervan zijn daytraden en op lange termijn handelen.

Daytraden

Bij daytraden maak je gedurende een enkele dag veel losse trades. Hierbij hou je posities in cryptomunten voor enkele minuten of uren aan. Dit met het doel om te profiteren van kleine koersbewegingen om zo aan het einde van de dag een leuk bedrag verdient te hebben.

Veel daytraders maken hierbij gebruik van technische analyses. Hierbij wordt door middel van de koersen en indicatoren op een theoretische manier gekeken of de waarde van een cryptomunt in de toekomst gaat stijgen of dalen. 

Natuurlijk zul je als daytrader niet altijd succesvolle trades maken. Echter, is uiteindelijk belangrijk dat je aan het einde van de dag meer winstgevende trades hebt gemaakt dan verliesgevende. Hierbij is een goede strategie en discipline van groot belang.

Voor beginners kan daytraden wel erg uitdagend zijn omdat het kennis en ervaring vereist. Mocht je graag willen beginnen met daytraden, lees dan ook eens ons artikel over hoe daytraden werkt

daytraden hoe werkt cryptocurrency

Lange termijn

Op lange termijn handelen is erg populair en ook een stuk makkelijker voor beginners. Hierbij koop je cryptomunten in en laat je deze vervolgens staan voor een lange periode zoals enkele maanden of zelfs jaren. 

Hiermee kun je profiteren van een eventuele prijsstijging over een langere periode. Voordeel van deze methode is dat je cryptomunten eenmalig koopt en vervolgens een langere periode er niet meer naar hoeft om te kijken. Hierdoor ben je uiteindelijk bijna geen tijd kwijt.

Hoewel het verleden geen garanties biedt, is de Bitcoin bijvoorbeeld tussen 2016 en 2021 circa vijfentwintig keer meer waard geworden. Dit laat zien dat op lange termijn handelen erg lucratief kan zijn waarbij je enkel tijd kwijt bent met onderzoek verrichten om goede cryptomunten te kopen op lange termijn.

lange termijn handelen

Crypto cursus voor beginners

Ongeacht de strategie waarmee je gaat handelen, is het volgen van een crypto cursus een echte aanrader voor beginners. Hiermee zul je namelijk belangrijke basiskennis leren die je in staat zal stellen om de juiste beslissingen te maken wanneer je gaat handelen.

Hiervoor raden we de Crypto Masterclass van Derek Westra en Patrick Suiker aan. Met deze cursus ontvang je 40 uur lesmateriaal waarin alle onderwerpen over cryptocurrency en blockchain die je maar kunt bedenken worden behandeld.

Daarbij wordt ook uitgebreidt aandacht besteedt aan strategieen, technieken en het maken van analyses die je zullen helpen om winstgevend te handelen. De cursus komt verder met een eigen community en nog eens 6 extra e-books. 

Crypto Cursus voor Beginners

Crypto Masterclass

Dé Crypto Cursus van Nederland. Eindelijk alles leren over handelen in crypto? Volg eerst de gratis crypto training en ontvang 50% korting op de cursus.

Hoe werkt cryptocurrency conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘hoe werkt cryptocurrency’. We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over de werking en de manieren waarop je kunt handelen. Mocht je verder nog vragen hebben kun je deze altijd stellen via de reacties hieronder.

Plaats een reactie