Crypto omzetten naar Euro

Mogelijk heb je cryptomunten zoals de Bitcoin, Ethereum of Cardano momenteel op een account of wallet staan. Natuurlijk komt er ook een moment waarop je deze wilt laten uitbetalen. Daarom ontdek je in dit artikel hoe crypto omzetten naar euro precies werkt.

We zullen uitleggen hoe je binnen vier stappen gemakkelijk cryptomunten kunt converteren naar geld op een bankrekening. Hierdoor zul je in staat zijn om het geld dat de cryptomunten waard zijn te besteden in euro’s.

Inhoudsopgave

Waarom crypto omzetten naar euro?

Het concept van cryptocurrency is uiteindelijk dat het traditionele valuta zal vervangen. Hierbij investeren mensen graag in cryptocurrency door de achterliggende techniek en gedachten. Dit met het idee dat cryptomunten na verloop van tijd meer waard zullen worden.

Daarbij komt voor de meeste mensen ook vaak een moment waarop ze cryptocurrency willen verkopen. Zeker wanneer de koers hoog staat van een cryptomunt kan dit een goede reden zijn om de crypto om te zetten naar euro’s. 

Daarnaast kun je tegenwoordig helaas op weinig plekken betalen met cryptomunten zoals Bitcoin. Dit terwijl je met traditionele valuta zoals euro wel overal kunt betalen. Dit is naast het nemen van winst bij een hoge koers een van de redenen voor het omzetten van cryptocurrency naar geld.

Crypto omzetten naar euro

Met de volgende vier stappen kun je gemakkelijk crypto omzetten naar euro.

Stap 1 – Meld je aan bij een exchange

De eerste stap is om je aan te melden bij een crypto exchange. Met een exchange kun je namelijk digitale valuta gemakkelijk omzetten naar geld. Dit is in onze ogen de meest makkelijke en veilige manier.

Als exchange raden we Bitvavo aan. Dit is een Nederlandse exchange met ruim honderdvijftig cryptomunten. Daarbij heeft Bitvavo de goedkoopste handelskosten van Nederland. Hierbij betaal je namelijk maximaal 0,25% per transactie. 

Dit is handig aangezien je hierdoor bij het omzetten van cryptocurrency naar geld minder kwijt bent aan handelskosten. Hierdoor hou je dus meer geld over in vergelijking met andere exchanges. Via de onderstaande knop kun je beginnen bij Bitvavo.

Stap 2 – Stort crypto naar de exchange

De volgende stap is om de cryptocurrency naar de exchange te storten. Hierbij is het belangrijk dat je enkel soorten cryptomunten naar een exchange stort die ook wordt ondersteunt door de exchange zelf. 

Afhankelijk van de exchange waarbij je zit kan het proces van cryptocurrency storten verschillen. Als je Bitvavo gebruikt als exchange ga dan naar het dashboard en klik op een cryptomunt die je wilt gaan storten naar Bitvavo.

Ga vervolgens naar het tabblad ‘storten’ van de cryptomunt waar je het wallet adres vindt. Elke cryptomunt heeft bij Bitvavo een ander adres. Maak dus bijvoorbeeld alleen Bitcoin over naar het wallet adres dat je kunt vinden op Bitvavo bij de cryptomunt Bitcoin.

Zodra je het wallet adres weet van een desbetreffende cryptomunt kun je de cryptocurrency overboeken naar Bitvavo. Wees heel voorzichtig bij het verzenden van digitale valuta! Bij het onjuist storten kan dit leiden tot het verliezen van je cryptocurrency. 

crypto omzetten naar euro verkopen

Stap 3 – Verkoop crypto

Wanneer de cryptomunten op de exchange staan kun je deze vervolgens verkopen. Ga naar de cryptomunt en klik op het tabblad ‘verkopen’. Hierbij kun je vervolgens de hoeveelheid euro’s of cryptocurrency invullen dat je wilt verkopen.

Nadat je op de knop ‘verkopen’ hebt ingedrukt worden je cryptomunten direct omgezet naar euro’s. Daarmee is het gelukt om je cryptocurrency definitief weer te veranderen naar traditionele valuta. 

crypto storten exchange

Stap 4 – Stort geld naar je rekening

De laatste stap is het uitbetalen van het geld naar een rekening. Hiervoor dien je de bankrekening waarna je het bedrag wilt storten wel eerst te verifiëren. Dit is namelijk verplicht voor crypto exchanges om witwassen te voorkomen. 

Afhankelijk van de rekening waarop je geldbedrag wilt opnemen ontvang je vaak binnen twee dagen het geld. Wanneer je geld opneemt op een Nederlandse bankrekening duurt het soms slechts enkele minuten voordat je het bedrag ontvangen hebt. 

crypto omzetten naar euro rekening

Crypto omzetten naar euro belasting

Op het gebied van belasting verandert er vrij weinig wanneer je cryptocurrency onder de vermogensheffing in box 3 vallen. Dit aangezien je ook belasting moet betalen over de waarde van de crypto die je bezit boven het heffingsvrije bedrag van 50.000 euro.

Wanneer je cryptocurrency hebt omgezet naar geld betaal je nog steeds belasting, maar dan over het geldbedrag in plaats over de cryptomunten. Aangezien voor box 3 de waarde van je bezittingen op 1 januari geldt, zal het hierdoor wel makkelijker worden om inzichtelijk te krijgen wat je vermogen is.

Wanneer crypto verkopen

Het moment om cryptocurrency te verkopen is altijd lastig timen. Dit aangezien de markt en actualiteiten per dag verschillen. Daarbij wil je natuurlijk niet de cryptomunten te lang vasthouden, maar ook niet te vroeg uitstappen.

Daarom kan het overwegen van een strategie waarbij je cryptomunten in porties verkoopt een goede keuze zijn. Zo creëer je uiteindelijk een soortgelijk effect als bij dollar cost averaging strategie. 

Mocht de markt uiteindelijk toch omlaag gaan heb je al een gedeelte van de cryptomunten verkocht en mocht de markt omhoog gaan heb je nog cryptomunten waarmee je kunt profiteren. Natuurlijk kun je uiteindelijk de strategie waarmee je cryptomunten verkoopt volledig zelf bepalen.

Groot bedrag crypto uitbetalen

Wanneer je een groot bedrag crypto wilt uitbetalen verloopt het proces zoals beschreven in de vier stappen precies hetzelfde. Je zult hierbij nog steeds gebruik kunnen maken van een exchange en de cryptomunten converteren naar euro’s.

Wel heb je bij een exchange vaak een maximum wat je per dag kunt opnemen op basis van wet- en regelgeving. Bij Bitvavo kun je bijvoorbeeld in een periode van 24 uur maximaal 25.000 euro opnemen, tenzij je een pro account hebt.

Dit kan mogelijk ook een voordelige keuze zijn wanneer je cryptocurrency gaat converteren. Uit het oogpunt van veiligheid is het mogelijk handiger om het overboeken en opnemen van grote bedragen in delen te doen. Hierdoor loop je minder risico mocht er iets mis gaan.

Crypto omzetten naar euro conclusie

Het crypto omzetten naar euro kan soms even een werk zijn in vergelijking met het maken van een overboeking bij een gewone bankrekening. Met de vier stappen uit dit artikel kun je gemakkelijk cryptocurrencies verkopen en heb je hierdoor snel een geldbedrag op je bankrekening.

Daarbij zul je met de goedkope handelskosten van Bitvavo ervoor zorgen dat je zo voordelig mogelijk de cryptomunten kunt omzetten naar geld. Via de onderstaande knop begin je bij Bitvavo en als welkomstbonus betaal je ook nog eens over de eerste duizend euro geen handelskosten.

Veelgestelde vragen

Waar moet je bij crypto omzetten naar euro rekening mee houden?

Hou er rekening mee dat je altijd wel wat geld kwijt zult zijn voor het omzetten. Hierbij betaal je afhankelijk van de exchange vaak tussen de 0,25 en 2 procent handelskosten per transactie. Ook kan het omzetten soms een aantal uur kosten.

Kun je Bitcoins uit laten betalen?

Je kunt Bitcoins uit laten betalen. Dit kan via een exchange of broker waarop je digitale valuta kunt omzetten naar traditionele valuta zoals euro’s of dollars.

Hoeveel belasting over crypto uitbetalen?

Je betaalt in Nederland een vermogensheffing over cryptocurrency en ander vermogen zodra dit in box 3 valt. De eerste € 50.000 is heffingsvrij, waarna alles boven deze grens belast is met een tarief. Deze belasting wordt berekend over het vermogen op 1 januari van een jaar.

Plaats een reactie