Cryptocurrency is een globaal fenomeen geworden over de afgelopen jaren. Maar is crypto de toekomst? Waar aandelen al honderden jaren bestaan, heeft cryptocurrency pas een korte geschiedenis van slechts twaalf jaar.
Daarmee is de vraag of crypto een tijdelijke hype is of dat het ook echt iets is dat over de komende tientallen jaren populairder zal worden en daarmee een toekomst heeft. In dit artikel bekijken we 8 argumenten voor en tegen.
Inhoudsopgave
Is crypto de toekomst
Om een beter beeld te krijgen of cryptocurrency nu de toekomst is of niet zullen we vier argumenten voor en vier argumenten tegen behandelen.
Is crypto de toekomst argumenten voor
De volgende argumenten worden vaak genoemd met het idee dat crypto de toekomst is.
1. Betaalsysteem
Met cryptocurrency hebben mensen de mogelijkheid om gedecentraliseerd betalingen te verrichten. Dit betekent dat geen centrale bank of overheid aan betalingen te pas komt. Hieraan zitten een aantal voordelen aan vast:
- Internationaal betalen met digitaal geld gaat ontzettend snel;
- De transactiekosten van digitaal geld liggen erg laag;
- Het systeem waarop cryptocurrency werkt, is transparant waardoor iedereen anoniem transacties kan volgen en verifiëren.
Deze voordelen maken dat crypto in de toekomst een belangrijke rol als betaalmiddel kan vormen, vooral ook op internationaal gebied. Dit zal natuurlijk weer een positieve invloed hebben op de waarde.
2. Populariteit
Jaarlijks wordt cryptocurrency steeds populairder en dit terwijl crypto pas twaalf jaar bestaat. De meeste mensen hebben daarbij over de afgelopen jaren wel eens over crypto gehoord waarbij het onderwerp ook vaak te vinden is in het nieuws.
Daarnaast groeit wereldwijd het aantal mensen met toegang tot het internet en daarmee ook het aantal mensen die een crypto-wallet hebben. Deze groeiende populariteit zorgt ervoor dat cryptocurrencies steeds vaker gebruikt worden en hiermee steeds relevanter kunnen worden in de toekomst.
3. Bedrijven en grote beleggers
Steeds meer bedrijven maken gebruikt van crypto. PayPal is van oorsprong een van de pioniers in het inluiden van digitale transacties. Dit door hun geschiedenis van het bevorderen en vereenvoudigen van transacties over de grenzen.
Onlangs hebben ze de mogelijkheid uitgerold voor zowel het kopen als verrichten van transacties met cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum, Litecoin, en Bitcoin Cash. Een ander bedrijf actief met cryptocurrency is Tesla. Dit bedrijf heeft recentelijk 1,5 miljard gekocht aan Bitcoin.
Ook komt het af en toe voor dat grote beleggende partijen zoals institutionele beleggers in cryptocurrencies stappen. Hoewel dit er nog niet veel zijn kan dit natuurlijk in de toekomst gaan groeien waarmee hiermee de totale markt ook weer verder groeit.
4. Gebruiksvriendelijk
Crypto is op verschillende gebieden erg gebruiksvriendelijk. Hierbij zijn vaak de transactiekosten laag en gaat het verhandelen van cryptocurrency erg gemakkelijk via een broker.
De broker Bitvavo heeft dan ook het doel om digitale valuta gemakkelijk beschikbaar te maken voor iedereen. Hierbij heeft de broker een erg gebruiksvriendelijk interface en betaal je maximaal 0,25% handelskosten per transactie.
Met de welkomstaanbieding via de onderstaande knop betaal je zelfs de eerste week geen handelskosten tot maximaal € 1000. Daarmee kun je jouw eerste digitale valuta zonder enige kosten kopen.
Is crypto de toekomst argumenten tegen
Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die juist denken dat crypto niet de toekomst is. Hiervoor worden de volgende argumenten gegeven.
1. Geen onderliggende waarde
Volgens sommige hebben crypto geen onderliggende waarde. Bij aandelen bezit je bijvoorbeeld een stukje van een bedrijf. Hierbij kan een bedrijf over de jaren heen groeien, winst maken en uiteindelijk ook dividend uitkeren aan aandeelhouders.
Hiermee beschouwen deze mensen crypto als een beleggingsproduct zonder onderliggende waarde doordat er geen cashflow is. De prijs wordt hierbij enkel gestuwd doordat zoveel mensen cryptocurrency willen kopen.
Hoewel dit zeker geen verkeerd standpunt is, zijn er ook andere die weer zeggen dat dit onzin is. Dit aangezien de meeste cryptocurrencies ook een onderliggende techniek hebben die bepaalde functionaliteiten kan uitvoeren die daarmee een cryptomunt waardevol maakt.
2. Milieu
Verschillende crypto zijn erg slecht voor het milieu wegens het ‘Proof of Work’ mechanisme. Hierbij zijn miners bezig met het oplossen van ingewikkelde cryptografische rekensommen waarvoor ze vervolgens een vergoeding krijgen betaalt in bijvoorbeeld Bitcoin.
Een onderzoek van de Universiteit van Cambridge stelde zelfs dat Bitcoin in een jaar tijd net zoveel energie verbruikt als Zweden. Daarmee zijn diverse cryptocurrencies erg slecht voor het milieu. Dit wordt zeker met de verduurzaming die plaatsvindt door sommige beleggers als een slechte eigenschap gezien.
Wel zijn er naast cryptomunten zoals de Bitcoin die veel energie verbruiken ook alternatieven die mechanismen hebben die veel zuiniger werken. Zogenaamde duurzame alternatieven van de Bitcoin zijn: Cardano, Stellar Lumens, Chia, Polkadot en Nano.
3. Voornamelijk voor handelen
Een ander tegenargument is dat cryptocurrencies momenteel voornamelijk door handelaren worden gebruikt met het doel om geld te verdienen. Dit standpunt is zeker niet onterecht. Waarschijnlijk zul je vast wel mensen kennen die in cryptomunten handelen, maar ken je ook mensen die ermee betalen?
Daarmee is de vraag of cryptocurrencies vaker in de toekomst gebruikt zullen worden voor zaken zoals gecentraliseerd betalingen verrichten. Mocht crypto enkel wordt gebruikt voor handelen kan dit natuurlijk een negatieve invloed hebben op de toekomst.
4. Regulatie
Mogelijk vormt regulatie een van de grootste bedreigingen voor de crypto-wereld. Niet perse dat de overheid een aantal regels toevoegt, maar dat een land crypto volledig verbiedt. Zo heb je in Nederland bijvoorbeeld regulatie met bijvoorbeeld de plicht tot legitimeren wanneer je een account maakt bij een broker.
In 2021 kondigde China aan dat alle cryptocurrency-transacties in het land vanaf dat moment illegaal zijn, wat effectief de rem heeft gezet op crypto-gerelateerde activiteiten binnen de Chinese grenzen. Mochten meer landen een volledige stop zetten op cryptocurrencies kan dit nadelige gevolgen hebben.
Crypto cursus voor beginners
Mocht je nu meer willen leren over cryptocurrency en het verhandelen ervan, kun je met de Crypto Masterclass alles van A tot Z leren. De cursus bestaat uit 40 uur aan beeldmateriaal, quizes bij elke module, een eigen community en vijf extra e-books.
Met de cursus zul je daarbij ook alles leren over diverse handelsstrategieën en hoe je cryptomunten met potentie kunt vinden. Dit wordt gedaan door crypto-experts Patrick Suiker en Derek Westra welke gezamenlijk al zestien jaar ervaring hebben met cryptocurrency.
Al honderden handelaren hebben de cursus gevolgd met veel positieve reviews. Daarnaast krijg je 14 dagen tevredenheidsgarantie mocht blijken dat de cursus toch niet bevalt. Al met al is dit het ideale startpunt voor iedereen die geld wilt verdienen met crypto.
Beste Crypto Cursus
Crypto Masterclass
Dé Crypto Cursus van Nederland. Eindelijk alles leren over handelen in crypto? Volg dan nu de gratis Crypto Masterclass training en ontvang korting op de cursus.
Is crypto de toekomst conclusie
In dit artikel hebben we gekeken naar de vraag ‘is crypto de toekomst?’. Hierbij hebben we de verschillende argumenten voor en tegen behandeld.
De argumenten die voor worden gebruikt:
- Crypto vormt een ideaal betaalsysteem voor goedkope en snelle internationale transacties;
- De populariteit van crypto blijft jaarlijks groeien;
- Steeds meer bedrijven en grotere beleggers zijn actief met cryptocurrency;
- Crypto verhandelen via sommige brokers is gebruiksvriendelijk.
De argumenten die tegen worden gebruikt:
- Crypto heeft geen onderliggende waarde;
- Crypto is slecht voor het milieu;
- Crypto wordt voornamelijk voor handelen gebruikt;
- Er vormen potentieel risico’s bij strengere regulatie.
Aangezien er verschillende voor- en tegenargumenten zijn is het lastig om te zeggen of crypto nu wel of niet de toekomst is. Denk daarom zelf goed na en bekijk verschillende bronnen om voor jezelf te bepalen of je in cryptocurrency wilt investeren of niet.