Hefboomeffect berekenen

Voor ervaren beleggers in crypto kan handelen met een hefboom de ideale manier zijn om extra geld te verdienen. Wel is het belangrijk dat je goed weet wat een hefboom precies inhoudt en hoe hefboomeffect berekenen werkt.

In dit artikel zullen we alles behandelen omtrent handelen met hefbomen bij crypto. Hierbij leggen we ook uit wanneer je het hefboomeffect kunt gebruiken, waar je met hefbomen kunt handelen en geven we enkele handige tips waarmee je de risico’s van een hefboom kunt verkleinen.

Inhoudsopgave

Wat is het hefboomeffect?

Wanneer je met een hefboomeffect gaat handelen ben je in staat om met een kleiner bedrag een grotere positie op de cryptomarkt te openen. Hierbij wordt een hefboomeffect vaak weergeven als een verhouding zoals bijvoorbeeld 1:2 of 1:10. 

Deze verhouding betekent dat je voor elke euro waarmee je gaat handelen een positie kunt openen ter waarde van € 2 of € 10. Stel je hebt een hefboom van 1:5 en opent een positie in Bitcoin ter waarde van € 10.000 hoef je maar € 2000 zelf in te leggen.

De resterende € 8000 van de positie wordt geleend. Hierdoor kun je met minder geld een grotere positie openen doordat je gebruik maakt van vreemd vermogen. Dit biedt zowel de mogelijkheid om meer geld te verdienen bij een koersstijging, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Je kunt enkel handelen met een hefboomeffect bij een crypto exchange. Echter, niet alle exchanges bieden ook financiële producten met hefbomen aan. Een crypto exchange waarbij je kunt handelen met hefbomen is Binance.

wat is het hefboomeffect berekenen

Wanneer hefboomeffect gebruiken

Het handelen in financiële producten met een hefboom brengt risico’s met zich mee. Hierbij geldt hoe groter de hefboom is, hoe groter het risico. Daarmee is handelen met hefbomen alleen aangeraden als je een ervaren handelaar bent.

Hierbij is het belangrijk dat een strategie hebt en dat je technische analyses kunt uitvoeren op cryptomunten. Dit zal je namelijk in staat stellen om te bepalen of je wel of niet moet investeren in een cryptomunt.

Wanneer je slechts af en toe handelt of geen tijd hebt om meer te leren over handelsstrategieën, is het beter om hefbomen te vermijden. In dat geval kun je beter voor een lange termijn strategie gaan zoals dollar cost averaging.

Mocht je wel graag geld wilt verdienen met hefbomen raden we het volgen van een crypto cursus aan. Met een crypto cursus zul je alles leren over handelsstrategieën, technische analyses en indicatoren waardoor je het hefboomeffect op een juiste manier kunt gebruiken.

Hiervoor raden we de Crypto Masterclass aan. Met deze cursus ontvang je 40 uur aan lesmateriaal waardoor je alles leert over crypto van A tot Z. Daarbij krijg je ook nog eens 6 e-books, toegang tot een community en voorbeelden van crypto portfolio’s.

Hoe kun je een hefboomeffect berekenen?

Voor het hefboomeffect berekenen kun je de volgende simpele formule gebruiken:

koers cryptomunt / (koers cryptomunt – financieringsniveau) = hefboomeffect

Stel de cryptomunt Bitcoin (BTC) staat op een bepaald moment op € 40.000 en je wilt gebruik maken van een hefboom waarbij je zelf € 5000 inlegt en € 35.000 financiert. Dan wordt de formule als volgt:

40.000 / (40.000 – 35.000) = 8

Door het hefboomeffect te bereken weet je in dit geval dat de hefboom 1:8 is. Dit betekend dat bij deze trade voor elke € 1 die je inlegt er € 8 financiert met vreemd vermogen.

Hefboomeffect berekenen voorbeeld

Naast dat je vooraf het hefboomeffect kunt berekenen moet je ook weten wat er vervolgens gebeurt. Laten we eens kijken wat in een positief en negatief scenario gebeurt wanneer je Bitcoin (of een andere crypto) koopt op basis van een factor 8 hefboom.

Positief scenario

Laten we als eerst kijken wat er gebeurt in een positief scenario waarbij de waarde van Bitcoin stijgt. In dit scenario gaan we ervan uit dat de waarde van Bitcoin stijgt met € 2500.

Dit was de situatie op het moment van de aankoop van het financiële product:

Koers Bitcoin€ 40.000
Financieringsniveau€ 35.000
Waarde financieel product (inleg)€ 5.000

Na de stijging wordt de situatie van het financiële product als volgt:

Koers Bitcoin€ 42.500
Financieringsniveau€ 35.000
Waarde financieel product (inleg)€ 7.500

In dit scenario heeft de handelaar een rendement van 50% terwijl de Bitcoin maar circa 6% in waarde is gestegen. Dit zien dat het hefboomeffect ervoor kan zorgen dat je met minder geld meer kunt verdienen.

Negatief scenario

Laten we nu naar het negatieve scenario kijken. Dit geeft ook gelijk de risico’s van handelen met een hefboom weer. In dit scenario gaan we ervan uit dat de waarde van Bitcoin daalt met € 2500.

Dit was de situatie op het moment van de aankoop van het financiële product:

Koers Bitcoin€ 40.000
Financieringsniveau€ 35.000
Waarde financieel product (inleg)€ 5.000

Na de daling wordt de situatie van het financiële product als volgt:

Koers Bitcoin€ 37.500
Financieringsniveau€ 35.000
Waarde financieel product (inleg)€ 2.500

Zoals je ziet in dit scenario is 50% van de inleg weg terwijl de waarde van Bitcoin slechts met iets meer dan 6% is gedaald. Dit komt aangezien de waarde van het vreemd vermogen hetzelfde is gebleven. 

Hefboomeffect berekenen risico’s

Hoewel de verleiding tot het gebruiken van een hefboom om winsten te vermenigvuldigen groot is, hangt er ook een groot niveau van risico aan. Zoals in het zojuist gegeven negatieve scenario zichtbaar is, kan handelen met een hefboomeffect ook slecht uitpakken. 

Hou rekening dat een hogere hefboom ervoor zorgt dat je een minder grote foutmarge hebt voordat een positie geliquideerd wordt. Wanneer je met een zeer hoge hefboom werkt kan een prijsverschil van 1% soms er al voor zorgen dat je een enorm verliest lijdt.

Naast dat hefbomen al risicovoller zijn dan gewoon ‘normaal’ de cryptomunten te kopen, komt ook nog eens dat cryptomarkt op zichzelf al risicovol is. Hierbij zijn cryptomunten erg volatiel wat betekent dat in een korte periode de prijs van een cryptomunt erg snel kan stijgen of dalen.

Wel zijn er enkele manieren waarmee je risico’s kunt beperken. Allereerst is het belangrijk dat je alleen met geld gaat handelen dat je ook daadwerkelijk kunt missen. In het ergste geval kun je namelijk de volledige inleg verliezen. Dit is zeker het geval met hefbomen.

Daarnaast kan het hefboomeffect berekenen helpen om van tevoren te bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Maak daarbij ook gebruik van een stop-loss. Dit is order die automatisch geactiveerd wordt als het product waarin je handelt een bepaald vooraf ingesteld prijsniveau bereikt.

Je kunt het beste vooraf aan een trade je stop-loss niveau bepalen en deze ook instellen bij je handelsplatform. Als laatst raden we aan om enkel een klein bedrag van je portfolio in te zetten. Zet bijvoorbeeld maximaal 0,5% van je handelsaccount in als je een trade maakt met een hefboom.

risico hefboomeffect

Voordelen en nadelen hefboomeffect

Als je nog twijfelt of je nu wel of niet met een hefboom moet gaan handelen is het handig om eerst te begrijpen dat de voordelen en nadelen zijn.

Voordelen

  • Doordat je een grotere positie kunt openen met minder geld geeft dit de kans om meer geld te verdienen;
  • Wanneer je beschikt over voldoende kennis en technische analyses op de juiste manier kunt uitvoeren kan handelen met hefbomen zorgen voor meer winst;
  • Het is mogelijk om de risico’s van handelen met een hefboomeffect te beheersen door middel van stop-losses.

Nadelen

  • Handelen met hefbomen is een stuk risicovoller. Daarbij komt ook nog eens dat cryptocurrency al als risicovol wordt gezien ten opzichte van andere financiële producten;
  • Het is alleen aangeraden om met hefbomen te werken wanneer je een ervaren handelaar bent en voldoende tijd hebt om de posities die je opent te monitoren;
  • In het ergste geval kan een positie worden geliquideerd. Zeker wanneer je handelt met een grote hefboom kan dit al snel gebeuren. In dat geval raak je het bedrag dat je inlegt kwijt.

Hefboomeffect crypto Binance

Bij veel crypto exchanges kun je vaak alleen cryptomunten verhandelen en heb je daarbij geen mogelijkheid om te handelen met een hefboomeffect. Bij de internationale exchange Binance is dit echter wel mogelijk.

De exchange Binance is in 2017 opgericht en sindsdien uitgegroeid tot de grootste crypto exchange ter wereld. Hierbij verzorgt het platform circa 1,4 miljoen transacties van digitale valuta per seconde. 

Met Binance heb je diverse mogelijkheden om met hefboomeffecten in cryptomunten te handelen. Hierdoor kun je met minder geld grotere posities openen. Dit kan zowel vanaf je desktop als via de Android en IOS app van Binance.

Daarnaast heb je bij Binance ook de mogelijkheid tot het plaatsen van take-profit orders en stop-losses. Dit helpt bij het beheersen van de risico’s die komen kijken bij hefbomen. Via de onderstaande knop kun je een account openen bij Binance en handelen met hefbomen.

Hefboomeffect berekenen conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe het hefboomeffect berekenen werkt. Daarbij hebben we ook uitgelegd hoe een hefboom werkt, wanneer je een hefboom kunt gebruiken en de voordelen en nadelen van een hefboomeffect.

Zoals vaker gezegd in dit artikel is het belangrijk om te realiseren dat met een hefboom aanzienlijke risico’s komen. Daarom kun je het hefboomeffect beter vermijden als je nog weinig ervaring hebt met handelen.

Ook raden we aan om altijd gebruik te maken van een stop-loss. Hierdoor kun je het risico beperken door tijdig een positie te sluiten indien de markt de verkeerde kant op gaat. Zet verder ook maximaal 0,5% van je portfolio in per trade.

Plaats een reactie