Handelen in Bitcoins voor Beginners

Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen wil je waarschijnlijk meer weten over handelen in Bitcoins voor beginners. Mogelijk heb je gewoon interesse in wat Bitcoin precies is of wil je juist geld verdienen met beleggen in de meest gevestigde en gebruikte digitale valuta ter wereld.

Voordat je Bitcoin koopt is het belangrijk om te weten waaraan je begint. We zullen daarom ingaan op wat Bitcoin precies is en welke voor- en nadelen het heeft. Ook laten we door middel van vier stappen zien hoe handelen in Bitcoin werkt.

Inhoudsopgave

Wat is Bitcoin?

Bitcoin was de eerste cryptomunt ooit en staat bekend als de grootste en meest bekende cryptovaluta. Bitcoin is indirect ontstaan door de financiële crisis van 2008. Destijds stortte de huizenmarkt in, miljoenen verloren hun baan en mensen verloren het vertrouwen in centrale instellingen en banken. 

In 2009 werd Bitcoin gelanceerd door het pseudoniem Satoshi Nakamoto met het doel om een financieel systeem zonder centrale autoriteiten te creëren. Bitcoin maakt gebruik van blockchain-technologie ofwel een peer-to-peer netwerk.

Dit is een gecentraliseerd netwerk van computers die met elkaar communiceren om transacties te valideren. Hierdoor heeft niemand de volledige macht over het netwerk en kan iedereen deelnemen aan de Bitcoin-blockchain.

In totaal heeft Bitcoin een maximale voorraad van 21 miljoen cryptomunten. Hiervan zijn reeds 18,8 Bitcoin in omloop wat betekent dat nog maar een beperkt aantal Bitcoins gemined kunnen worden. Dit maakt Bitcoin een schaars goed waarmee het ook relatief inflatiebestendig is.

Handelen in Bitcoins voor beginners

Tegenwoordig is het handelen in Bitcoins een vrij eenvoudig proces door de vele exchanges en brokers die tegenwoordig op de markt zijn. Daarmee leggen we met de volgende vier stappen uit hoe handelen in Bitcoins voor beginners werkt.

Stap 1 – Kies een exchange

Met een crypto exchange of broker kun je traditionele valuta omzetten naar digitale valuta zoals de Bitcoin. Hierbij kun je bij een exchange geld storten met bijvoorbeeld iDeal of PayPal en vervolgens kiezen tussen een groot aanbod van cryptomunten. 

Tegenwoordig zijn er veel exchanges op de markt met ieder andere tarieven, aanbod en functionaliteiten. In ons artikel over crypto brokers laten we dan ook de vijf beste platformen zien waarop je cryptocurrency kunt verhandelen. Neem vooral eens een kijkje om meer te leren over de verschillende opties.

Mocht je gelijk op zoek zijn naar de beste keuze, dan raden we de exchange Bitvavo aan. Dit is de grootste crypto exchange van Nederlandse en staat bekend om zijn gebruiksgemak en voordelige tarieven. Daarbij heeft platform ruim honderdvijftig cryptomunten waarin je kunt handelen.

Per transactie betaal je bij Bitvavo slecht 0,25% handelskosten, waar bij andere exchanges vaak het tarief tussen de één en twee procent ligt. Dit zorgt ervoor dat je als handelaar minder geld kwijt bent met handelen in Bitcoin en hierdoor dus meer geld overhoudt.

Als lezer van CryptoSuccesGids kun je verder gebruik maken van de welkomstaanbieding van Bitvavo. Met deze aanbieding kun je de eerste week handelen zonder transactiekosten tot duizend euro. Hierdoor kun je nu nog voordeliger je eerste Bitcoins kopen.

Nr.1 Nederlandse Exchange

bitvavo logo

Bitvavo

Handel vandaag nog in 150 cryptomunten en betaal de eerste week geen handelskosten tot € 1000,-. Via de onderstaande knop maak je gebruik van de tijdelijke welkomstaanbieding.

Stap 2 – Aanmaken en verifiëren account

Ongeacht de exchange of broker die je kiest, is de volgende stap het aanmaken en verifiëren van een handelsaccount. Vul je gegevens in en kies hierbij vervolgens een sterk en uniek wachtwoord zodat je account zo goed mogelijk beveiligt is.

Nadat je account is aangemaakt dien je het e-mailadres te verifiëren. Ook is het verplicht om je identiteit te verifiëren voordat je kunt handelen. Dit kan bij Bitvavo vrij gemakkelijk via je smartphone en zal slechts enkele minuten duren.

Het is ook aangeraden om gebruik te maken van extra beveiligingsmogelijkheden om zo je account verder te beveiligen tegen hackers en personen met slechte intenties. Bij de meeste exchanges kun je hiervoor two factor authentication (2FA) gebruiken.

We raden ook aan om alvast kennis te maken met de exchange waarop je gaat handelen. Bekijk de verschillende functionaliteiten zodat je precies weet hoe het platform werkt zodra je digitale valuta gaat kopen.

registeren crypto exchange

Stap 3 – Bitcoin kopen

Voordat je Bitcoin kan kopen dien je een geldbedrag te storten op je handelsaccount. Dit kan vaak op verschillende manieren zoals met iDeal of PayPal. Vaak wanneer je een geldbedrag stort met iDeal staat het binnen enkele minuten bijgeschreven op je account.

Ga vervolgens naar het dashboard van je exchange en selecteer Bitcoin. Je kunt vervolgens kiezen voor welk bedrag je Bitcoin wilt kopen. Hierbij zie je gelijk hoeveel Bitcoin je krijgt en wat de transactiekosten van de exchange zijn. Klik vervolgens op kopen voor het uitvoeren van de transactie. Hiermee heb je dan officieel je eerste Bitcoin gekocht!

Bij cryptocurrency is ook het mogelijk om een fractie van een cryptomunt te kopen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook slechts voor € 10 aan Bitcoin kopen, zelfs wanneer de Bitcoin tienduizenden euro’s waard is.

handelen in bitcoins voor beginners kopen

Stap 4 – Hardware wallet gebruiken

Een optionele mogelijkheid bij handelen in Bitcoins voor beginners is het gebruiken van een hardware wallet. Hiermee kun je cryptocurrency offline opslaan waardoor je Bitcoins beter beschermt zijn voor virussen, hackers en fraudeurs. Dit wordt ook wel cold storage genoemd.

Hoewel een exchange meestal erg veilig is, wordt een hardware wallet als een nog veiliger optie geacht. Daarnaast zorgt het ervoor dat je de cryptomunten daadwerkelijk in eigen beheer hebt en je hierdoor niet afhankelijk bent van een exchange.

We raden de Ledger Nano X aan voor beginnende crypto handelaren. Deze wallet heeft een scherpe prijs en kan worden aangesloten op een computer of smartphone. Hierbij is de wallet voorzien van een klein LED-scherm en kun je een pincode en 24 word seed instellen ter beveiliging.

Voordelen Bitcoin

Handelen in Bitcoins als beginner heeft de volgende voordelen:

  1. Hoewel de waarde van Bitcoin geklommen is naar tienduizenden euro’s, is het mogelijk om een fractie van een Bitcoin te kopen. Hierdoor kun je als beginnende belegger ervoor kiezen om bijvoorbeeld slechts € 50 aan Bitcoin te kopen;
  2. Bitcoin is de meest toegankelijk cryptomunt op de markt. Dit maakt handelen in Bitcoins voor beginners vrij gemakkelijk aangezien je de cryptomunt bij praktisch elke broker of exchange kunt verkrijgen zoals bij Bitvavo;
  3. Het is zeer waarschijnlijk dat Bitvavo een mooie toekomst tegemoet gaat doordat het de meest gevestigde cryptocurrency ter wereld is. Zelfs grote bedrijven als PayPal, Subway en Tesla zijn actief met Bitcoin;
  4. Hoewel het verleden natuurlijk geen garanties geeft, heeft Bitcoin een zeer hoog historisch rendement. Had je in 2016 Bitcoin gekocht dan was je inleg in een periode van vijf jaar x25 gegaan;
  5. Via een crypto exchange is het aankopen van Bitcoin erg eenvoudig en goedkoop. Hierbij betaal je bij de exchange Bitvavo slechts 0,25% handelskosten bij het aankopen en verkopen van Bitcoin.

Nadelen Bitcoin

Handelen in Bitcoins als beginner heeft de volgende nadelen:

  1. Doordat Bitcoin de eerste cryptomunt op de markt was, is de technologie erachter enigszins verouderd. Elk jaar duiken er nieuwe crypto projecten op met modernere technologieën en technieken;
  2. Bitcoin is extreem gevoelig voor nieuws en tweets. Denk bijvoorbeeld aan tweets van Elon Musk en Tesla die er zowel hebben voor gezorgd dat de waarde van Bitcoin snel steeds als daalde in een korte periode;
  3. Hoewel Bitcoin een hoog historisch rendement heeft, is de prijs inmiddels erg hoog. Dit kan betekenen dat de ruimte voor potentiële groei kleiner is vergeleken met andere cryptomunten;
  4. Handelen in Bitcoins voor beginners is risicovol door de volatiliteit. In de geschiedenis van Bitcoin is het een aantal keren voorgekomen dat de cryptomunt in een periode van enkele weken met maarliefst 50% of meer daalde;
  5. Bitcoin kan soms erg langzaam zijn bij het overboeken naar een andere wallet. Hoewel dit gemiddeld 10 minuten duurt kan het bij drukte tot wel 24 uur duren. Hier zul je echter geen last van hebben als je gaat handelen op een exchange.

Wanneer Bitcoin kopen en verkopen

Een van de belangrijkste zaken bij handelen in Bitcoins voor beginners is het juiste moment kiezen van kopen en verkopen. Het probleem is dat hier geen goed antwoord op te geven is en het afhangt van diverse zaken zoals nieuws gebeurtenissen en de actuele koers.

Als je Bitcoin wilt verhandelen en geld wilt verdienen op korte termijn met bijvoorbeeld daytraden moet je bekend raken met de verschillende handelsstrategieën. Daarmee is daytraden en enkele focussen op de korte termijn ook afgeraden voor beginners.

Als je daarentegen in Bitcoin wilt investeren wegens de technologie en gelooft in de toekomst kun je bijvoorbeeld de Dollar Cost Averaging techniek gebruiken. Hierbij koop je Bitcoin telkens aan voor een vast bedrag steeds op een bepaalde datum ongeacht de prijs. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks om 12:00 kopen van € 10 aan Bitcoin.

Op deze manier zorg je ervoor dat je over een bepaalde periode Bitcoin ongeveer aankoopt voor een gemiddelde prijs. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld in één keer een groot bedrag investeert in Bitcoin waarvan achteraf bleek dat de koers erg hoog stond.

Verder zijn er ook fanatiekelingen die erin geloven dat het niet uitmaakt of je Bitcoin nu voor € 100 of € 1000 meer of minder koopt. Deze fanatiekelingen stellen dat de prijs op lange termijn toch gaat stijgen en deze verschillen onbelangrijk zijn.

Uiteindelijk is het aan jezelf om goed onderzoek te doen naar de markt die op het huidige moment speelt. Onderzoek daarbij meerdere bronnen en bepaal ook vooraf de strategie die je wilt hanteren.

Hoeveel Bitcoin kopen

Een andere vraag die vaak langskomt bij handelen in Bitcoins voor beginners, is hoeveel Bitcoin je het beste kunt kopen. Allereerst is Bitcoin een zeer risicovolle belegging. Dit betekent dat je nooit Bitcoin moet kopen met geld dat je niet kunt missen. Bedenk dat in het ergste geval je de volledige inleg kan kwijtraken.

In het algemeen zijn we geneigd tot optimisme als we beleggen waarbij we de reële mogelijkheid van een verlies soms vergeten. Daarmee is een handige vuistregel om nooit meer dan 5% van je beleggingsportefeuille in Bitcoin te stoppen.

Uiteraard kun je op het gebied van cryptocurrency investeren in andere cryptomunten zoals bijvoorbeeld Ethereum, Cordano of NEO voor diversificatie. Daarnaast kun je ook beleggen in bijvoorbeeld aandelen of ETF’s op de traditionele beurs. Dit wordt als een stuk minder risicovol gezien.

Hoeveel Bitcoin kopen

Handelen in Bitcoins voor beginners conclusie

In dit artikel hebben we alles behandeld over handelen in Bitcoins voor beginners! Je bent nu klaar om je eerste Bitcoin te kopen en weet hoe dit mogelijk is binnen vier eenvoudige stappen. 

Daarnaast hebben we in dit artikel de diverse voor- en nadelen behandeld en hebben we gekeken naar de hoeveelheid en het aankoopmoment bij handelen in Bitcoin. Mocht je meer willen leren over cryptocurrency neem dan gerust eens een kijkje op onze website en kennisbank!

Plaats een reactie