Crypto tips voor Beginners

Voor beleggers is crypto een steeds populairdere investering geworden. Ten opzichte van de traditionele beurs, is cryptocurrency een vrij nieuw concept. Daarom zullen we in dit artikel 18 crypto tips voor beginners geven voordat je zelf geld in crypto gaat beleggen.

Met deze tips zul je enkele van de meest gemaakte beginnersfouten kunnen vermijden. Daarnaast zul je meerdere handige hulpmiddelen ontdekken die je als beginner zullen helpen bij de zoektocht naar goede cryptomunten die een investering waard zijn. 

Inhoudsopgave

Crypto tips voor beginners

Voordat je begint met handelen in cryptocurrency raden we aan om de volgende 18 crypto tips voor beginners zorgvuldig door te nemen. 

1. Begin klein

De eerste van onze crypto tips voor beginners is om voorzichtig te werk te gaan en te beginnen met een relatief kleine investering. Hoewel crypto een opwindende markt is met een reputatie dat je in een korte periode aanzienlijke winsten kan maken voor de gelukkigen is het zeker niet gemakkelijk.

Daarbij komt ook dat crypto een stuk risicovoller is dan andere financiële producten. Daarom is het altijd aangeraden om klein te beginnen. Hierdoor leer je de cryptomarkt kennen en leer je om te werken met assets die enorm volatiel zijn.

2. Kies een exchange

Met een crypto exchange kun je cryptomunten verhandelen. Hierbij kun je de actuele koersen volgen en traditionele valuta omzetten naar cryptocurrency. Tegenwoordig heb je tientallen crypto exchanges op de markt waar je kunt beginnen.

Een goede keuze voor beginners is de Nederlandse exchange Bitvavo. Dit is de grootste exchange van Nederland en heeft een aanbod van 150 cryptomunten, eigen mobiele app en is erg gebruiksvriendelijk.

Daarbij heeft Bitvavo de goedkoopste handelskosten van Nederland. Hierbij betaal je slechts 0,25% per trade. Via de onderstaande knop kun je ook nog eens gebruik maken van de welkomstaanbieding waarbij je de eerste week geen handelskosten betaald tot duizend euro.

3. Wees voorbereid op volatiliteit

Het is geen geheim dat cryptomunten nog steeds niet zo stabiel zijn als traditionele valuta of andere financiële producten zoals aandelen. Hierbij kan het voorkomen dat de waarde van een cryptomunt stijgt of daalt met 50% binnen een maand of soms zelfs binnen enkele uren.

Daarmee is het belangrijk dat je behendig bent met beslissingen maken en goed nadenkt over hoeveel crypto je bezit. Wees daarbij ook niet geschokt als de waarde van je cryptomunten onverwachts in een korte periode met een groot percentage daalt. 

crypto tips voor beginners volatiliteit

4. Vermijd hefbomen

Op sommige crypto exchanges kun je net als bij andere financiële producten handelen met hefbomen. Handelen met een hefboomwerking stelt je in staat om met een veel hogere inzet een transactie te houden dan het werkelijke kapitaal op een rekening anders zou toestaan.

Een zeer waardevolle crypto tip voor beginners is om dit soort hefbomen bij cryptocurrency het beste helemaal te vermijden. Aangezien crypto op zichzelf al risicovol is, kun je als beginner je inleg heel snel verliezen indien je met hefbomen gaat werken. 

5. Ga op zoek naar altcoins

Bitcoin was de eerste cryptomunt die ooit is gecreëerd en is hedendaags nog steeds de grootste cryptomunt op de markt. Echter, is Bitcoin slechts een deel in het verhaal als het gaat om cryptocurrency.

Naast Bitcoin heb je ook tienduizenden andere cryptomunten die altcoins worden genoemd. Dit is simpelweg een verzamelnaam voor alle andere cryptocurrency dan Bitcoin. Bekende altcoins waar je mogelijk wel eens van hebt gehoord zijn Ethereum en Cardano.

Als crypto handelaar is het aangeraden om niet alles in te zetten op Bitcoin maar ook naar altcoins te kijken. Doe onderzoek en bekijk welke crypto het goed doen om te ontdekken waar je kunt profiteren. Hiermee breng je gelijk diversificatie aan in je crypto portfolio. 

6. Gebruik zowel hot als cold wallets

Hoewel crypto digitaal bestaat, kun je cryptomunten zowel online als offline opslaan in een wallet. In het geval dat je cryptomunten online opslaat wordt dit een ‘hot wallet’ genoemd en als je cryptomunten offline opslaat wordt dit een ‘cold wallet’ genoemd.

Een hot wallet gebruikt je meestal voor het verhandelen van cryptomunten op een exchange. Hierbij staat de wallet in verbinding met het internet zodat je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Echter, is een hot wallet gevoeliger voor hackers.

Aangezien veiligheid erg belangrijk is bij crypto kun je met een cold wallet veilig je cryptomunten offline opslaan. Dit kan door middel van een hardware wallet die vaak eruit ziet als een USB-stick. Voor het offline opslaan van je cryptomunten hebben we de 5 beste hardware wallets op een rij gezet. 

7. Kennis is macht

Wanneer je graag succesvol wilt worden met handelen in crypto, is het hebben van voldoende kennis van groot belang. Wanneer je namelijk over voldoende kennis beschikt zul je in staat zijn om de goede keuzes te maken en om in de juiste crypto te investeren.

Hiervoor kan het volgen van een crypto cursus een aanrader zijn. Hoewel een crypto cursus vaak een grote investering is, zul je alles leren over cryptocurrency en handelsstrategieën. Hierdoor zul je na het volgen van een cursus betere keuzes kunnen maken als handelaar.

De Crypto Masterclass van Patrick Suiker en Derek Westra is de populairste crypto cursus in Nederland. Met deze cursus krijg je toegang tot 182 lessen, 7 e-books en een community. Om te kijken of de Crypto Masterclass bij je past kun je eerst via de onderstaande knop het gratis webinar volgen. 

8. Neem de tijd

Haast je niet om te investeren in crypto nadat je van een vriend of kennis hebt gehoord dat bepaalde crypto een nieuw record heeft gevestigd. Hierdoor maak je namelijk snel de fout om in een crypto te investeren die zijn grootste groei al heeft gehad.

Dit aangezien na een grote stijging, meestal weer een correctie plaatsvindt of een sterke daling. Indien je dan net de crypto hebt gekocht kan dit resulteren in grote verliezen. Het is dan beter om te wachten tot het moment van een daling wanneer de crypto die je wilt kopen op een lage prijs staat.

9. Lange termijn handelen

Er zijn verschillende soorten strategieën waarmee je kunt gaan handelen in crypto. De zogenaamde ‘buy and hold’ strategie is een passieve strategie waarbij posities worden aangehouden variërend van weken tot jaren.

Het vasthouden van crypto op lange termijn heeft enkele voordelen:

  • Crypto kopen en vasthouden zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor volatiliteit. Dit aangezien een grote daling niet meteen erg is wanneer je gericht handelt op een langere periode.
  • Voor beginners is lange termijn handelen minder risicovol aangezien bij actieve strategieën zoals daytraden een groot deel van de beginners geld verliest.
  • Doordat je op de lange termijn handelt ben je ook minder tijd kwijt met het aankopen en verkopen van crypto. 

10. Dollar cost averaging strategie

Aanvullend op lange termijn handelen kun je als beginner ook een dollar cost averaging (DCA) strategie gebruiken. Bij deze strategie doe je over een periode meerdere kleine aankopen in een cryptomunt waardoor je op verschillende prijsniveaus instapt.

Je kunt bij DCA bijvoorbeeld ervoor kiezen om elke week € 10 aan Bitcoin te kopen. Doordat je niet in één keer een grote investering doet maar kleine aankopen verspreid over een periode zul je een gemiddelde aankoopprijs krijgen.

11. Vermijd emotionele keuzes

Naast risicobeheersing en strategie zijn er ook emotionele factoren waarvan je bewust moet zijn. Met name de angst om iets te missen (FOMO). 

Door de volatiliteit van crypto is het niet ongebruikelijk om dramatische prijspieken te zien in een korte tijd en het kan verleidelijk zijn om in te kopen bij een opwaartse trend. Dit aangezien je bang bent een grote winst mis te lopen wanneer je dit niet doet.

Dit gaat echter tegen de basisregel: laag kopen, hoog verkopen in. Als een cryptomunt omhoog schiet is de kans aanwezig dat de opwaartse trend al zo goed als voorbij is. Slachtoffer worden van FOMO is één van de belangrijkste redenen waarom veel beginnende handelaren falen. 

12. Hulpmiddelen bij de juiste crypto vinden

Hoewel deze crypto tips voor beginners mogelijk helpen, blijft het lastig om als beginner winstgevende cryptomunten te vinden. Je wilt namelijk in de juiste cryptomunt investeren op het juiste moment

Voor beginners zijn verschillende hulpmiddelen opgezet waarmee je toegang krijgt tot marktinformatie van professionele handelaren. Met deze hulpmiddelen vind je de beste cryptomunten en leer je hoe handelen in crypto werkt.

  • Met de crypto portfolio ontdek je cryptomunten die momenteel nog klein zijn maar de potentie hebben om flink te groeien in de toekomst. Dit is handig als je op zoek bent naar goede cryptomunten voor de lange termijn.
  • Met Whatsnext Community krijg je toegang tot de informatie van een team met 15 professionele crypto handelaren. Hierbij ontvang je een signaal zodra zich een goede kans voordoet op de markt. Hierdoor kun je met korte trades mooie bedragen verdienen. Ook ontvang je met Whatsnext Community actieve begeleiding. 

13. Hou resultaten in de gaten

Het is belangrijk om als handelaar je resultaten in de gaten te houden. Hierdoor weet je namelijk of je winst of verlies maakt. Ook kun je door middel van het bijhouden van je trades resultaten analyseren en waar nodig aanpassingen in je handelsstrategie maken.

Voor het bijhouden van je trades kun je bijvoorbeeld een Excel bestand gebruiken. Ook kun je hierdoor de gemiddelde aankoopprijs van een cryptomunt berekenen. Bij crypto is de uitspraak ‘meten is weten’ ook zeker relevant. 

14. Two Factor Authentication aanzetten

Wanneer je cryptomunten hebt staan bij een broker of exchange is het belangrijk dat je het handelsaccount beveiligt door middel van Two Factor Authentication (2FA). Dit is een beveiligingsprotocol waarbij je via twee verschillende manieren moet bevestigen dat je ergens wilt inloggen.

Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand het wachtwoord van je account heeft, deze persoon niet zomaar toegang krijgt doordat je een tweede beveiligingslaag hebt ingesteld. Naast 2FA kun je vaak ook andere additionele beveiligingsmaatregelen instellen om je cryptomunten zo goed mogelijk te beveiligen. 

15. Winst pakken

Mocht je een cryptomunt hebben gekocht die een mooie prijsstijging heeft gemaakt is het ook belangrijk om je winst te pakken. Sommige beginners maken de fout om nooit hun crypto te verkopen waarna de prijs weer daalt en ze hun kans gemist hebben.

Dit betekent niet dat je meteen alles moet verkopen na een stijging. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om 20% van een cryptomunt te verkopen zodat je winst hebt gepakt indien de koers weer naar beneden gaat.

16. Stop bij verlies

Mocht blijken dat je structureel verlies maakt met trades, stop dan. In dat geval werkt de handelsstrategie die je gebruikt simpelweg niet. Dit kan gebeuren maar het is dan wel belangrijk dat je tijdig stopt en simpelweg geen geld weggooit.

Bekijk of je de strategie kunt aanpassen of een andere strategie kunt vinden. Bedenk ook of je wel voldoende kennis hebt over cryptocurrency. Is dit niet het geval kun je beter eerst je kennis uitbreiden met bijvoorbeeld een cursus.

stop bij verlies tip cryptocurrency

17. Doe zelf onderzoek

Doe altijd voordat je een cryptomunt koopt zelf uitgebreidt onderzoek. Dit is geen eenvoudig proces omdat veel van de methoden die gebruikt worden om andere financiële markten te evalueren niet van toepassing zijn bij cryptocurrency.

Cryptomunten zijn grotendeels speculatief en de effecten van nieuws en gebeurtenissen op de waarde van crypto zijn zeer onvoorspelbaar. Echter, kun je wel door het uitvoeren van technische analyse beter inzicht krijgen in een cryptomunt.

Het uitvoeren van een technische analyse is een belangrijke onderzoeksvaardigheid waarbij je grafieken leest en patronen identificeert. Hiermee kun je bepalen of het aannemelijk is dat een cryptomunt meer of minder waard wordt. 

18. Kijk uit voor oplichters

De laatste van de crypto tips voor beginners is om uit te kijken voor oplichters. Zonder centrale bank of overheid en met weinig regelgeving is de cryptomarkt helaas een ideale omgeving voor oplichters. 

Enkele voorbeelden waarvoor je moet oppassen zijn phishing praktijken, ponzi-schema’s en malware. Zorg er dus voor dat je niet zomaar geld investeert en altijd je cryptomunten zo goed mogelijk beveiligt.

Crypto tips voor beginners conclusie

In dit artikel hebben we 18 crypto tips voor beginners gegeven. Wat voor strategie je ook gaat gebruiken en welke cryptomunten gaat kopen, zorg er altijd voor dat je bewust bent van de risico’s die bij crypto komen kijken.

Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt dat de cryptomunten die je bezit veilig staan opgeslagen. Beveilig een online handelsaccount altijd met 2FA of nog beter zorg ervoor dat de cryptomunten offline staan opgeslagen op een hardware wallet. 

Voor nu wensen we je alvast veel succes. Mocht je meer willen leren over crypto neem dan eens een kijkje bij andere artikelen op onze website en de kennisbank. 

Plaats een reactie