Aandelen vs Crypto

Aandelen en cryptocurrency zijn allebei interessante beleggingsmogelijkheden om geld te verdienen. Maar welke van de twee is nu eigenlijk het beste? In dit artikel kijken we naar Aandelen vs Crypto op vijf verschillende gebieden.

Hierdoor weet je of je het beste voor aandelen of crypto kunt kiezen. Ook zullen we uitleggen hoe je kunt beginnen met handelen in cryptocurrency en behandelen we alle belangrijke aspecten van deze twee beleggingsmogelijkheden.

Inhoudsopgave

Wat zijn aandelen?

Met een aandeel koop je een stukje eigendomsbelang in een onderneming. De eerste aandelen stammen uit 1611 toen de effectenbeurs in Amsterdam in gebruik werd genomen.  Aandelen zijn dus al een lange tijd een groot begrip en staan ook altijd in het nieuws. Veel mensen lezen graag over de ups en downs die in de markt spelen.

De koers van aandelen beweegt als beleggers het toekomstige succes van het bedrijf positief inschatten. Daarbij zijn de capaciteiten van het bedrijf om de winst op lange termijn te laten groeien van groot belang. Indien een bedrijf succesvol is zal meestal ook de waarde van de aandelen stijgen.

Naast dat je geld kunt verdienen wanneer de waarde van een aandeel stijgt, kunnen aandeelhouders ook profiteren van dividenduitkeringen. Dit is wanneer een bedrijf een deel van de winst uitkeert aan zijn aandeelhouders. Niet elk bedrijf betaalt dividend uit, sommige bedrijven kiezen ervoor om winsten weer te herinvesteren in het bedrijf.

Wat zijn cryptocurrencies?

Waar aandelen dus uit 1611 stammen is cryptocurrency nog een vrij nieuw begrip. De eerste cryptomunt, de Bitcoin stamt uit 2008 en werd bedacht door Satoshi Nakamoto. De eerste echte crypto-transactie vond een jaar later plaats waarmee de cryptomarkt echt begon.

Crypto kan voor verschillende doeleinde worden gebruikt worden zoals geld naar een ander sturen of het uitvoeren van slimme contracten. Echter, wordt crypto momenteel voornamelijk gebruik voor handelen en investeren met het doel om geld te verdienen.

In vergelijking met aandelen heeft cryptocurrency niet echt een onderliggende waarde. De markt beweegt voornamelijk door speculatie. Wanneer het sentiment verandert kunnen de prijzen van cryptomunten soms drastisch veranderen. 

wat zijn cryptocurrencies

Aandelen vs Crypto

Om een beter beeld te krijgen van aandelen vs crypto zullen we de twee vergelijken op vijf verschillende gebieden. Hiermee zul je een beter beeld krijgen van de verschillende tussen deze twee beleggingsmogelijkheden. 

Aandelen vs Crypto risico

Ongeacht of je in aandelen of crypto gaat beleggen, heb je altijd risico. Daarmee is het ook belangrijk dat je enkel geld belegt dat je ook echt kunt missen. Tussen aandelen en crypto zitten een aantal verschillen op het gebied van risico. Natuurlijk is het risico ook afhankelijk van je strategie. Zo lopen daytraders over het algemeen meer risico. 

Aandelen

 • Doordat aandelen als lang bestaan is het een gevestigde manier van beleggen en heeft een goede staat van dienst op basis van historische resultaten.
 • Bij aandelen koop je een stukje eigendomsbelang in een bedrijf waarmee de prestaties van een aandeel afhankelijk zijn van het succes van het onderliggende bedrijf.
 • Wanneer je geen individuele aandelen wilt kopen kun je beleggen in een ETF. Met een ETF kan je in één keer een heel mandje met beleggingen aankopen waardoor je minder risico loopt.

Crypto

 • Doordat crypto nog relatief nieuw is zijn de prijzen nog niet zo stevig verankerd zoals bij aandelen dit het geval is.
 • Omdat crypto meestal niet wordt ondersteund door activa of cashflow, is de prijs van cryptomunten afhankelijk van het sentiment dat speelt op de markt.
 • Sommige landen verbieden crypto zoals China dat deed in 2021 terwijl andere landen juist cryptocurrencies accepteren als officieel betaalmiddel zoals El Salvador dat deed in 2021.
 • Over het algemeen zorgen deze factoren ervoor dat cryptocurrencies als risicovoller gezien worden.

Aandelen vs Crypto kosten

Telkens wanneer je als belegger financiële producten koopt of verkoopt, zul je kosten maken. Meestal rekent de broker hierbij transactiekosten. Natuurlijk wil je deze kosten zo laag mogelijk houden aangezien de kosten een direct effect hebben op de winst die je maakt.

Aandelen

 • Kosten van aandelen verschillen erg afhankelijk van de broker waarbij je aandelen koopt. Hierbij is DeGiro een van de goedkoopste in Nederland terwijl aandelen kopen bij banken vaak een stuk duurder is.
 • Voor € 1000 aan aandelen ben je vaak tussen de € 3 en € 10 kwijt. 

Crypto

 • Kosten verschillen erg van de broker waarbij je cryptocurrency koopt. Hierbij is in Nederland Bitvavo de goedkoopste broker waar je enkel 0,25% betaalt. Bij andere broker kunnen de kosten oplopen tot 2% per transactie.
 • Voor € 1000 aan crypto ben je vaak tussen de € 2,50 en € 20 kwijt.
 • De juiste broker is dus belangrijk bij cryptocurrency. Wel zijn cryptocurrencies vaak een stuk goedkoper wanneer je met kleine bedragen gaat handelen zoals € 100. 
aandelen vs crypto kosten

Aandelen vs Crypto handelsuren

De handelsuren bepalen wanneer je kunt handelen in financiële producten. Dit heeft dan ook een groot effect op de momenten waarop je het beste aan de slag kunt gaan.

Aandelen

 • De aandelenbeurzen hebben openingstijden die gebaseerd zijn op hun geografische locatie. Daarnaast zijn aandelenbeurzen altijd gesloten in het weekend en gedurende feestdagen.
 • In Nederland is de AEX bijvoorbeeld geopend van 09:00 tot 17:30. De Amerikaanse beurs NASDAQ is geopend van 15:30 tot 22:00 wegens het tijdsverschil met Amerika.

Crypto 

 • De cryptomarkt kent geen handelsuren en gaat 24 uur per dag 7 dagen per week gewoon door. Hierdoor kun je handelen op elk moment van de dag en gaat de markt dus ook continu door.

Aandelen vs Crypto portfolio management

Wanneer je nadenkt over het samenstellen van een beleggingsportefeuille kun je natuurlijk verschillende financiële producten kiezen zoals bijvoorbeeld ook obligaties en ETF’s. Het draait hierbij natuurlijk ook om de termijn en risico waarmee je belegt. De volgende overwegingen kunnen echter aanraders zijn.

Aandelen

 • Wanneer je in individuele aandelen belegt, is het belangrijk om goed onderzoek te verrichten naar het onderliggende bedrijf.
 • Gezien de sterkte historie van aandelen is het aantrekkelijk om een groter deel van je portefeuille in aandelen te investeren. Hierbij is het aangeraden om voldoende diversificatie aan te brengen tussen aandelen.

Crypto

 • Doe ook bij cryptocurrency goed onderzoek wanneer je individuele cryptomunten koopt. Vaak kun je veel informatie vinden over de doelen en werking van een cryptomunt.
 • Gezien crypto een minder lange historie hebben en erg volatiel zijn is het aangeraden om niet een te groot deel van je algehele portefeuille in cryptomunten te investeren.
 • Indien cryptomunten stijgen kan dit al snel voor een groot effect zorgen in je beleggingsportefeuille.

Aandelen vs Crypto volatiliteit

Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers van een financieel product. Wanneer iets erg volatiel is betekent dit dat een financieel product in een korte periode snel in waarde kan stijgen of dalen. Indien iets niet volatiel is blijft de koers juist erg stabiel.

Aandelen

 • De volatiliteit van aandelen kan hoog zijn in vergelijking met andere financiële producten zoals obligaties en ETF’s.
 • De volatiliteit is erg afhankelijk van het bedrijf waarin je belegt. Sommige aandelen hebben een lage volatiliteit terwijl bij andere aandelen de volatiliteit een stuk hoger ligt.

Crypto

 • Bij cryptocurrency is de volatiliteit bijzonder drastisch. Het komt wel eens voor dat de waarde van een altcoin binnen een maand wel met vijftig procent kan stijgen of dalen.
 • Hiermee zijn cryptocurrencies over het algemeen volatieler dan aandelen. Dit brengt kansen met zich mee, maar uiteraard ook risico’s.
aandelen vs crypto volatiliteit

Hoe begin je met crypto?

Je kunt cryptocurrency gemakkelijk kopen, bewaren en verkopen bij een online broker of exchange. Tegenwoordig heb je veel verschillende keuzes op de markt. In Nederland is Bitvavo de grootste en meest populaire broker.

Bitvavo is erg gebruiksvriendelijk waarbij je twee interfaces kunt gebruiken. Een eenvoudige interface dat ideaal geschikt is voor beginners en een geavanceerd interface met uitgebreide koersen dat ideaal geschikt is voor gevorderde. Ook heeft Bitvavo een eigen app zodat je buitenshuis kunt handelen.

Naast de gebruiksvriendelijkheid heeft Bitvavo ruim 150 cryptomunten waarin je kunt handelen. Ook is handelen op Bitvavo erg voordelig aangezien je maximaal 0,25% betaalt per transactie zelfs wanneer je met kleine bedragen gaat handelen in cryptocurrency.

Voor meer informatie bekijk ons artikel: hoe werkt Bitvavo.

Beste broker

bitvavo logo

Bitvavo

Start vandaag nog met handelen bij Bitvavo en betaal de eerste week geen handelskosten tot € 1000,-. Via de onderstaande knop maak je gebruik van de tijdelijke welkomstaanbieding.

Aandelen vs Crypto conclusie

In dit artikel hebben we aandelen vs crypto vergeleken op vijf verschillende gebieden. Hiermee hebben we de verschillen tussen deze beleggingsmogelijkheden inzichtelijk gemaakt.

Uiteindelijk is er geen regel die zegt dat je geld in juist aandelen of cryptocurrency moet steken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in beide te investeren waarbij kunt beleggen met verschillende doeleinde en strategieën.

Aandelen worden gezien als een betere keuze voor de lange termijn aangezien deze een stuk stabieler zijn. Cryptocurrencies worden daarentegen gezien als een mogelijkheid om juist op korte termijn geld te verdienen door de volatiele aard van het product.

Het is uiteindelijk belangrijk ongeacht waarin je wilt investeren om goed onderzoek te doen voordat je begint. Kennis en een goede strategie is hierbij van groot belang. Beleg ook enkel geld dat je kunt missen want in het slechtste geval kun je jouw inleg verliezen. 

Plaats een reactie